Vandring

Upplandsleden, etapp 10, Kolarmora–Gimo

Vandring

4 av 5 stjärnor 4,0 (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 30.0 km

Åtgärder

Beskrivning

Start: Kolarmoraån

Slut: Gimo

Underlag: delvis ojämn skogsstig, grusväg, asfalt

Naturtyp: blockig barrskog

Service: vindskydd vid Kolarmoraån och vid sjön Gisslaren.

Vatten: vid etappslut; kran vid väggen av rött hus vid Skäfthammars kyrka, alltid tillgängligt

Vandringen längs Upplandsledens längsta etapp går omväxlande på stigar, skogsvägar och grusvägar genom nästan obebodda trakter. Du går längs Kolarmoraån, genom skogen till den långsmala sjön Gisslaren och slutar i bruksorten Gimo. Naturen här är blockrik men vandringen är ändå ganska lätt. Eftersom inte så många går här så är stigen ibland smal.

Vid Kolarmoraåns rastplats finns två vindskydd. En grusväg leder hit, men sedan hösten 2014 har vägen en bom 1,5 km från rastplatsen. Härifrån snirklar sig leden längs ån fram till byn Kolarmora och sedan vidare på skogsstigar till sjön Gisslaren.

I södra delen av Gisslaren finns fina platser för rast och bad. Längre norrut blir det mer vass. Efter ett par kilometer längs sjön viker leden in i skogen och du går på stigar och vägar fram till ett par gårdar för att sedan komma ut till sjön igen.

I norra änden av Gisslaren finns en rastplats med vindskydd alldeles vid vattnet. Kanske väljer du att övernatta här? Vill du bara gå en del av etapp 10 är det här en bra plats att bli upphämtad på.

Efter rastplatsen följer en lättgången sträcka genom luftig skog. Du passerar resterna efter tre torp. De ligger utspridda på en sträcka av 2 km. Du ser jordkällare, syrenbuskar och husgrunder. Den sista torparen på Fäboda, det sista torpstället, dog 1951 och då revs alla byggnader. Tidigare delade sig leden vid Fäboda men den östra/norra delen (kallad Risingeslingan) togs bort sommaren 2023.

Efter en bit på ett mindre hygge som kan vara svårtillgängligt går leden mest på lättgånga skogsvägar och längs en gammal banvall. Järnvägen var ett stickspår till norra Vällen för frakt av timmer till Gimo såg. Sista kilometrarna fram till Gimo herrgård, går du längs väg.

Service i Gimo: Matbutiker, restauranger, bageri, pizzerior och boendemöjligheter.

Vanliga frågor/FAQ

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Underlag

Lång etapp som bjuder på mycket vandring längs skogsstigar. De sista sju kilometrarna går på lättgångna skogsvägar.

Kommunikationer

En busshållplats, Kasbol, finns där Upplandsleden korsar väg 661. Härifrån är det 3,5 km vandring längs leden fram till etappstarten vid Kolarmoraån.

I Gimo finns flera busshållplatser. Den närmast etappslutet heter Gimo bruksgatan.

Hitta hit

Det går inte att komma med bil ända fram till rastplatsen där etappen startar. Men möjlighet finns att parkera 1,5 km ifrån. Från väg 288 viker du av mot Hallstavik på väg 661 strax öster om Gåvsta. 2,5 mil senare passerar du över Vällen och ett par kilometer längre fram svänger du vänster mot Kolarmora. Följ grusvägen. Efter knappt 3 km går en bommad väg in till vänster. Det går att ställa en bil vid sidan av vägen. Härifrån är det 1,5 km vandring längs den bommade vägen fram till Kolarmoraåns rastplats. Mot slutet delar sig vägen, håll höger.

Etappslutet ligger vid Gimo herrgård. Parkering finns intill Gimo damm.

Kontakt

E-postadress

Upplandsstiftelsen

info@upplandsstiftelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Uppsala läns Naturkarta

Uppsala läns Naturkarta

Öppna detta i appen