Vandring

Upplandsleden, etapp 1:0, Studenternas IP–Sunnersta (Gula stigen)

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

 • Längd 11.5 km

Åtgärder

Beskrivning

Underlag : Ojämn skogsstig, tillgängliggjort underlag, grusad skogsstig

Start : Studenternas IP

Slut : Sunnersta friluftsområde

Service : Grillplats på Kronåsen, Lyssnaängsbadet, Sunnerstabadet samt vid Sunnerstaåsens friluftsområde. Även café, skidbacke, uthyrning, toa mm vid friluftsområdet.

Vatten : från maj till augusti: i kran på Lyssnaängens badplats

Naturtyp : blandskog, tallskog, betesmarker, sjöstrand

Den här etappen följer till största delen en annan vandringsled som kallas Gula stigen. Etappen startar vid Studenternas IP, alldeles i kanten av Kronåsen. Här väntar en ganska brant stigning upp till högsta punkten och Sten Sturemonomentet, en 5,5 m hög bronsskulptur gjord av Carl Milles. Kronåsen är en del av Uppsalaåsen som här är 40 m hög. På Kronåsen finns grillplats.

Vandringen fortsätter genom tallskogen, nedåt mot Geijersdalen. Här rinner en liten bäck ned till Fyrisån. Efter att du passerat det gamla exercisfältet Polacksbacken där regementsbyggnaderna idag är en del av Uppsala universitet, kommer du fram till Kronparken. I området finns Sveriges finaste bestånd av gamla och grova jättetallar. Många av tallarna är över 300 år gamla. Här går vandringen längs lättgångna stigar.

Därefter slingrar sig stigen genom tätortsnära friluftsskogar, öppna marker och beteshagar förbi Malma gård och Ultuna hagar. Du vandrar över de öppna gräsytorna vid Gottsundagipen fram till Vårdsätraskogen. När skogen slutar leder stigen genom samhället ut till vattnet och här öppnar sig Ekoln framför dig. Gula stigen slutar vid Skarholmen, en udde med båtklubb i Mälaren.

Från Skarholmen fortsätter Upplandsledens etapp 1:0 öster ut längs Ekoln. Stigen ger dig möjlighet att gå mellan vattnet och den strandnära bebyggelsen. Det finns flera bad här, Lyssnaängsbadet med stora gräsytor, ett mindre hundbad och Sunnerstabadet i slutet av etappen. Vattnet utnyttjas flitigt och du passerar såväl en kanotklubb som KFUM:s lägergård längs vägen. Slutligen viker leden av upp mot Uppsalåsen igen och etappen slutar i Sunnersta friluftsområde.

Relaterade evenemang

Aktiviteter och faciliteter

 • Vandring Vandring

Tillgänglighet

 • Nära parkering Nära parkering
 • Nära kollektivtrafik Nära kollektivtrafik

Testad med en rullstol

 • Hårdgjord stig med två personer i rullstol och en ledsagare. Två stora stenar på vänster sida med vatten i bakgrunden.
  Leden nära Ekoln
 • Tallstam med orange ledmarkering och några som åker rullstol på den hårdgjorda stigen i bakgrunden.
  På väg mot Flottsund
 • Några personer i rullstol med Ekoln i bakgrunden
  Vid Flottsund
 • Man i elrullstol påväg nedför brant backe
  Det finns några branta backar

Testpatrullen på Upplandsleden

Vi testade den sista delen av etappen, från Skarholmen till Sunnersta. Det är en fin vandring med sjöutsikt en stor del av turen!

Underlag och lutning

Jämnt underlag med hårdpackat grus och en kort sträcka med asfalt på Granebergsvägen. Stigen är tillräckligt bred för att kunna mötas. Det förekommer branta backar, där det kan behövas hjälp om du har manuell rullstol. Sträckan är inte lämplig för scooter eller manuell rullstol vid vinterväglag på grund av backarna.

Rastplatser

Det finns bord och bänkar med arm och ryggstöd på flera platser längs sträckan.

Hur testade vi?

Vi har testat med 3-hjulig scooter och manuell rullstol.

Underlag

Ojämn skogsstig, tillgängliggjort underlag, grusad skogsstig

Kommunikationer

Busshållplatsen närmast starten heter Akademiska sjukhuset. Vid slutet finns busshållplats Sunnerstabacken.

Hitta hit

Etappen startar mitt inne i Uppsala och slutar vid Sunnerstaåsens friluftsområde i utkanten av staden.

Med bil: Studenternas IP ligger mellan Akademiska sjukhuset och Fyrisån. Parkering finns längs Ulleråkersvägen.Etappstarten ligger vid åsen i korsningen mellan Ulleråkersvägen och Sjukhusvägen.

Kontakt

E-postadress

Upplandsstiftelsen

[email protected]

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner