Naturreservat

Torslundagropen

Naturreservat

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Kan ett grustag vara ett utflyktsmål i naturen? Ja, Torslundagropen har en hel del att erbjuda den naturintresserade. Börja med att klättra upp till toppen av åsen vid kanten av gropen. Det är en ganska krävande klättring men väl uppe kan du fika vid bordet och beundra utsikten över nejden.

Torslundagropen är en liten del av en lång ås som sträcker sig från Bollnäs till Trosa. Här har man hämtat grus i många år, så en stor del av åsen har schaktats bort. Men en liten del av den ursprungliga åsen finns kvar och höjer sig 25 meter över det omgivande jordbrukslandskapet. Att gropen blivit naturreservat beror på att det är brist på öppna sand- och grusmiljöer i naturen. Här finns grus i överflöd och det lockar stenskvättan att göra bo bland stenarna. Ortolansparven som blivit mer och mer ovanlig under senare år trivs också här och kan höras sjunga på vårarna. Många insekter uppskattar att det blir varmt i gropen, och sommartid finns många blommor att söka nektar i. Så spana på den spännande flora och fauna som trivs kring Torslundagropen!

Längst ner i grusgropen har en liten damm anlagts. Den är en tillflyktsort för vattensalamandrar, grodor och andra vattenlevande djur, som i det omgivande landskapet för en tynande tillvaro, och hålls därför fiskfri.

Upplandsledens slinga 23:1 passerar igenom Torslundagropens naturreservat. Den är en rundslinga på 7,5 km och börjar vid Vånsjöåsen.

Service: parkering, informationsskyltar, stig, fikabord vid utsikten. Följ gärna Upplandsleden. Torlundaslingan är markerad med en blå prick på orange färg.

Skötselansvarig och förvaltare: Upplandsstiftelsen förvaltar gropen och leden. Enavandrarna sköter leden.

Aktiviteter och faciliteter

  • Naturreservat Naturreservat

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering

Hitta hit

Torslundagropens naturreservat ligger drygt 10 km norr om Enköping.

Med bil: Från väg 70, sväng höger alledeles norr om Enköping mot Torstuna. Kör 10 km fram till Vånsjö. Straxt efter ligger reservatet på vänster sida. Parkeringen plogas ej vintertid.

Kontakt

E-postadress

Upplandsstiftelsen

info@upplandsstiftelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Uppsala läns Naturkarta

Uppsala läns Naturkarta

Öppna detta i appen