Paddling

Tämnaråns kanotled, Västland - Karlholm

Paddling

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 9.0 km

Åtgärder

Beskrivning

Längd: 9 km. Svårighetsgrad: Medel. Lyft: Näs, 50 m (vid lågvatten).

Varierande och spännande paddling, där ån slingrar fram genom landskapet omgiven av lummig grönska. Ån är mestadels djup, men eftersom det förekommer en del hinder på vägen ger vi etappen svårighetsgrad "medel". Hindren består av strömmande vatten och korta bitar som under sommaren kan ha tät vegetation.

Etappen startar vid Stav, norr om vägen mot Skärplinge. Här kan du stanna till med bil vid vägkanten och lasta av kanoter. Du får sedan gå med kanoten längs med åkerkanten, 100 m ner till ån. Framme med ån är det en kort brant slänt ner mot vattnet. Parkera bilen kan du göra vid Västlands kyrka.

Första delen fram till Näs innehåller några partier med strömmande/forsande vatten, men som går att paddla igenom. Du bör ha lite paddelvana. I Näs finns en rastplats. Intill rastplatsen är det en kort grund forssträcka, alldeles efter bron. Vid högvatten går det att paddla förbi här. Vid lägre vattennivå kan du antingen kliva ur och vada med kanoten eller lyfta upp den på vänster sida alldeles under/efter bron. Bär upp förbi rastplatsen och lägg i vid bryggan nedanför forsen.

En bit efter Näs kommer ytterligare ett parti med strömmande vatten. Vid lågvatten behöver du kliva ur och leda kanoten förbi stenar som sticker upp. Ta med skor/sandaler som går att vada med, eller höga stövlar. Det är svårt att ta upp kanoten på land och lyfta förbi hindret.

Vid Snatrabron finns en brygga och en rastplats på vänster sida. Här går att stanna till med bil för att lasta på eller av kanoter, men det finns ingen parkering.

En bit efter Snatrabron paddlar du under en halvcirkelformad bro. Det är rester av en flottningsränna som byggdes 1939 och gick från Dalälven och ut till havet söder om Karlholm. Totalt 12 km. Idag är större delen av rännan igenlagd.

När du närmar dig Karlholm delar sig ån, strax efter att du har passerat under riksväg 76. Här ska du hålla vänster för att paddla in i Lillån och fortsätta fram till Dammen i Karlholm. Innan dammen passerar du först under en gångbro och därefter under ett rör. Båda dessa är ganska låga och det kan vara svårt att komma under vid högvatten. När du kommer fram till klockstapeln som står vid dammen i Karlholm har du nått slutet på Tämnaråns kanotled. Här finns brygga och rastbord. En eldstad finns på en udde i södra delen av dammen.

Om Tämnaråns kanotled Tämnarån börjar vid sjön Tämnaren och sträcker sig ut till havet vid Karlholm, en sträcka på ca 50 km. Större delen av ån går bra att paddla, men mängden växtlighet, vattendjupet och hur fort vattnet strömmar varierar mycket under året. Minst växtlighet och mest vatten är det på våren och försommaren. På flera platser måste du lyfta förbi hinder som dammluckor eller sträckor med strömmande vatten. Bryggor underlättar att komma i och ur ån. Skyltar med kanottransportsymbol visar vägen till nästa iläggningsplats. Alla bryggor som tillhör kanotleden är tydligt märkta.

Allt detta sammantaget gör Tämnarån till en ganska äventyrlig å. Eftersom vattenståndet och växtligheten varierar mycket så har vi inte full koll på hur det ser ut alla tider på året. Du som paddlar får gärna rapportera till oss om du tycker det är något som behöver förtydligas eller kompletteras med i etappbeskrivningen.

Tänk på:

  • Om du ger dig ut på våren bör du ha viss erfarenhet av paddling. Då kan det vara bra fart på vattnet. Vattnet är också mycket kallt och du blir snabbt nedkyld om olyckan skulle vara framme.
  • Paddla aldrig utan flytväst.
  • Visa hänsyn mot växt- och djurliv, markägare och andra människor.
  • Håll avstånd till fåglarna, särskilt under vår och försommar då de har ägg och ungar.
  • Glöm inte att ta med en skräppåse. Längs kanotleden finns ingen som städar, stoppa ditt skräp i påsen och ta med hem.
  • En liten grensåg kan vara bra att ha med, om naturen skulle ha lagt ett hinder över ån. Om du ser hinder så är vi tacksamma om du rapporterar det till oss. Det är också bra att ha en bogserlina som du kan fästa i kanoten om du behöver dra den förbi något hinder.

Aktiviteter och faciliteter

  • Paddling Paddling

Fakta

Kanotleden förvaltas av Upplandsstiftelsen. Tierps kommun ansvarar för skötseln som utförs av ideella föreningar. Har du frågor om kanotleden kan du kontakta oss: 018-611 62 71 eller info@upplandsstiftelsen.se.

Kanotuthyrare

Kanot och kajak, Tolfta. Strandaktivitet i Karlholm. Strömsbergs bruk.

Hitta hit

Etappen startar vid Stav, norr om vägen mot Skärplinge. Här kan du stanna till med bil vid vägkanten och lasta av kanoter. Du får sedan gå med kanoten på en stig längs med åkerkanten, 100 m ner till ån. Parkera bilen kan du göra vid Västlands kyrka.

Nedladdningar

Kontakt

E-postadress

Upplandsstiftelsen

info@upplandsstiftelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Uppsala läns Naturkarta

Uppsala läns Naturkarta

Öppna detta i appen