Paddling

Tämnaråns kanotled, Annedal - Ubblixbo

Paddling

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 5.0 km

Åtgärder

Beskrivning

Längd: 5 km.

Svårighetsgrad: Lätt.

Lyft: Ubblixbo, 100 m.

Längs den här första etappen av Tämnaråns kanotled är ån djup och bred och utan hinder. Här går fint att paddla alla tider på året. Ån kantas av åkrar och beteshagar.

Du startar vid Annedal nära sjön Tämnaren. På västra sidan finns en parkering med plats för 2-3 bilar, ett rastbord, eldstad och en brygga för iläggning.

Paddlingen går längs en bred åfåra med branta, vassklädda kanter. Efter 2,5 km kommer du till Stenängens rastplats. Här finns brygga att kliva iland på och ett fikabord i kanten av en åker.

I Ubblixbo finns en badplats med bryggor, rastbord, torrtoalett (sommartid) och möjlighet att parkera. Vill du fortsätta din paddling härifrån behöver du lyfta på höger sida, vid badet och bära förbi dammluckorna. Bär kanoten över den smala bron vid dammluckorna och sätt i på vänster sida.

Om Tämnaråns kanotled Tämnarån börjar vid sjön Tämnaren och sträcker sig ut till havet vid Karlholm, en sträcka på ca 50 km. Större delen av ån går bra att paddla, men mängden växtlighet, vattendjupet och hur fort vattnet strömmar varierar mycket under året. Minst växtlighet är det på våren och försommaren. På flera platser måste du lyfta förbi hinder som dammluckor eller sträckor med strömmande vatten. Bryggor underlättar att komma i och ur ån. Skyltar med kanottransportsymbol visar vägen till nästa iläggningsplats. Alla bryggor som tillhör kanotleden är tydligt märkta.

Allt detta sammantaget gör Tämnarån till en ganska äventyrlig å. Eftersom vattenståndet och växtligheten varierar mycket så har vi inte full koll på hur det ser ut alla tider på året. Du som paddlar får gärna rapportera till oss om du tycker det är något som behöver förtydligas eller kompletteras med i etappbeskrivningen.

Tänk på:

  • Om du ger dig ut på våren bör du ha viss erfarenhet av paddling. Då kan det vara bra fart på vattnet. Vattnet är också mycket kallt och du blir snabbt nedkyld om olyckan skulle vara framme.
  • Paddla aldrig utan flytväst.
  • Visa hänsyn mot växt- och djurliv, markägare och andra människor.
  • Håll avstånd till fåglarna, särskilt under vår och försommar då de har ägg och ungar.
  • Glöm inte att ta med en skräppåse. Längs kanotleden finns ingen som städar, stoppa ditt skräp i påsen och ta med hem.

Aktiviteter och faciliteter

  • Paddling Paddling

Fakta

Kanotleden förvaltas av Upplandsstiftelsen. Tierps kommun ansvarar för skötseln som utförs av ideella föreningar. Har du frågor om kanotleden kan du kontakta oss: 018-611 62 71 eller info@upplandsstiftelsen.se.

Kanotuthyrare

Kanot och kajak, Tolfta. Strandaktivitet i Karlholm. Strömsbergs bruk.

Hitta hit

För att komma till parkeringen vid Annedal kör du väg 600 mot Månkarbo. Alldeles söder om Månkarbo svänger du av mot Östervåla och kör tills du passerar Ubblixbobadet och Tämnarån. Alldeles efter ån svänger du vänster där det står skyltat Sjölunda 4. Efter 4 km, alldeles före Sjölunda, svänger du vänster ner på en liten smal grusväg som tar dig till parkeringen vid Ån.

Nedladdningar

Kontakt

E-postadress

Upplandsstiftelsen

info@upplandsstiftelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Uppsala läns Naturkarta

Uppsala läns Naturkarta

Öppna detta i appen