Naturreservat

Stadsskogen

Naturreservat

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

"P Naturreservat" står det på skylten vid vägen. Bostadshusen kantar den trafikerade Norbyvägen. Det verkar som om skylten hamnat fel! Men det har den inte. Stadsskogen i Uppsala är verkligen precis det som namnet anger, en skog i en stad; dess närmaste grannar är bostadsområden och stadens ständiga brus.

Välkommen in i pelarnas sal! Luta dig mot en trygg tallstam och byt ut trafikljud mot blåmesens kvittrande. Besök fågeldammarna och hälsa på de tama lokalinvånarna, änderna. Vandra eller cykla längs skogens alla stigar och se, plötsligt befinner du dig i Skåne(!), ja i alla fall känns det så under höstens guldgula blad i bokskogen. Sätt dig ner på en bänk vid Valltjärn och föreställ dig hur livet såg ut här förr när tjärnen var ett stenbrott där man bröt granit. Kliv mjukt över gamla Trollskogens gröna mossa och låt granens doft sprida begynnande julkänslor.

Stadsskogen har många olika besökare. Stigarna är lättgångna och många. Skyltar i området hjälper dig att hitta rätt. Här finns även motionsspår, skidspår och ridled. Vid parkeringen Gläntan startar Linnéstigen Gottsundavandringen som går rakt igenom Stadsskogen och fortsätter ut mot Hågadalen och ner till Lurbo bro.

Tänk på att särskilda regler gäller i naturreservat, klicka på länken till föreskrifterna för att läsa mer.

Service: Parkeringsplatser, informationsskyltar, stigar, elljusspår (2,5 km), ridstig, Linnéstig, eldstäder, rastplatser.

Se en kort film om Stadsskogen

Utökad information om service och tillgänglighet i Stadsskogen, i+

Aktiviteter och faciliteter

  • Naturreservat Naturreservat

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering
  • Nära kollektivtrafik Nära kollektivtrafik
  • Barnvagnstillgängligt Barnvagnstillgängligt
  • Rullstolsvänligt Rullstolsvänligt

Fakta

Förvaltare: Uppsala kommun

Kommunikationer

Det finns flera alternativ för dig som vill ta bussen till Stadsskogen. Åk t ex till hållplats Sommarro och gå liten bit söderut längs Norbyvägen så kommer du till parkeringsplatsen vid Gläntan, en av entréerna till Stadsskogen. Tidtabeller hittar du på www.ul.se.

Hitta hit

Naturreservatet Stadsskogen ligger inne i Uppsala, öster om Eriksberg och Norby.

Med bil: Parkeringsplatser finns vid Gläntan som ligger längs Norbyvägen och i korsningen Kåbovägen - Döbelnsgatan.

Kontakt

E-postadress

Upplandsstiftelsen

info@upplandsstiftelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Uppsala läns Naturkarta

Uppsala läns Naturkarta

Öppna detta i appen