Fågelskådning

Smultronställe Varggropens Fågeltorn vid Vendelsjön

Fågelskådning

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

En slingrig landsväg tar dig förbi åkrar, ängar och bondgårdar fram till parkeringen vid södra änden av Vendelsjön. Från parkeringen går en 400 m lång stig genom en hage med betande kor. Framme vid stigens slut ligger fågeltornet.

Tornet omges av öppen hagmark. Här kan du njuta av matsäcken och de vackra omgivningarna, eller klättra upp i tornet med din kikare och spana ut över den fågelrika Vendelsjön. Tvärs över sjön ser du Vendels kyrka med klockstapeln i bakgrunden.

Vendelsjön är grund och omges av vass och sankängar. Längre norrut finns gott om lövskog. I sjön trivs mängder av fåglar. Totalt har man noterat nästan 250 olika arter! En karaktärsfågel från vår till höst är den bruna kärrhöken, som ofta ses flyga lågt över vassarna nära fågeltornet.

Hit kommer också de första vårfåglarna redan i början av mars, ibland ännu tidigare. Sångsvanar, och tofsvipor ses då ute vid iskanten. När all is är borta myllrar det av olika änder och ute på fälten rastar tusentals gäss och på väg norrut. I mängden av sädgäss kan du hitta både spetsbergsgäss och bläsgäss. Vid ett besök på försommaren hörs näktergal och trastsångare och över vassarna kretsar troligen både dvärgmåsar, svarttärnor och brun kärrhök. En ljummen sommarnatt kan du från bägge tornen höra ett flertal olika nattsjungande arter som sävsångare, gräshoppsångare och kanske en småfläckig sumphöna. Ända fram till dess snön täcker fälten och isen börjar lägga sig är det värt att besöka sjön.

Varggropens fågeltorn är ett av Uppsala läns smultronställen i naturen. Ett smultronställe är ett område med höga natur- och friluftsvärden som är tillgängligt för besökare.

Utökad information om tillgänglighet och service vid Varggropens fågeltorn, i+

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Fågelskådning Fågelskådning
  • Smultronställe Smultronställe

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering

Parkering

Parkering finns 400 m från fågeltornet.

Kommunikationer

Det går inte att komma hit med buss.

Hitta hit

Vendelsjön ligger nordost om Björklinge och ca 35 km norr om Uppsala.

Med bil: Från gamla E4 svänger du av österut mot Örbyhus vid Läby. Efter ca 6 km, strax efter Ottarshögen, tar du av höger mot Viksta. Efter ytterligare 2 km kommer du fram till Öster Ekeby och direkt efter att du passerat Vendelån svänger du vänster mot Knypplan. Efter ytterligare 3 km är du framme vid södra delen av Vendelsjön.

Kontakt

E-postadress

Upplandsstiftelsen

info@upplandsstiftelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Uppsala läns Naturkarta

Uppsala läns Naturkarta

Öppna detta i appen