Raststuga

Smultronställe Österbo fäbodar vid Nordansjö

Raststuga

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Österbo fäbodar är en rofylld plats i skogen. De gamla husen ligger vackert vid den lilla Hundsjön. Här fanns djur på sommarbete redan på 1200-talet, men de hus du ser i dag flyttades hit på 1980-talet.

Kyrkstigen, som är en del av Upplandsleden, passerar här på sin väg mellan Skekarsbo och Tärnsjö. Fäbodarna är ett bra ställe för rast under din vandring. Eller varför inte komma hit med familjen för att grilla eller pröva fisket i Hundsjön? Här finns roddbåt att låna och fisket är fritt. Runt Hundsjön går en 1 km lång vandringsslinga.

En av stugorna står öppen året om med 2–3 bäddar. I den gamla ladan finns också två bäddar att låna. En annan av stugorna går att hyra via Nora församling. Bokning sker via församlingsexpeditionen, tel 0292-500 09 eller e-post [email protected]

Följer du Kyrkstigen norrut kommer du till den gamla skogen i Nordansjö naturreservat.

Österbo fäbodar är ett av Uppsala läns smultronställen i naturen. Ett smultronställe är ett område med höga natur- och friluftsvärden som är tillgängligt för besökare.

Service: Parkering alldeles intill, öppen raststuga, bänkar, eldstad, sjö där du kan låna roddbåt och fiska.

Skötselansvarig: Nora församling

Aktiviteter och faciliteter

  • Grillplats/Eldplats Grillplats/Eldplats
  • Smultronställe Smultronställe
  • Rastplats Rastplats
  • Raststuga Raststuga

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering

Kommunikationer

Du kan inte komma till fäbodarna med buss. Däremot, om du vill ge dig ut på en vandring, kan du ta bussen till Tärnsjö centrum. Därifrån är det 500 m till Nora kyrka där Kyrkstigen börjar. Följ Kyrkstigen norrut i 6 km så kommer du till Österbo fäbodar.

Hitta hit

Österbo fäbodar ligger 5 km nordväst om Tärnsjö.

Med bil: Kör in i Tärnsjö och följ huvudgatan (Storgatan) norrut/åt höger. I utkanten av samhället svänger du av mot Gäddsjö. Härifrån är det skyltat mot Österbo fäbodar.

Kontakt

E-postadress

Upplandsstiftelsen

[email protected]

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare eller till ansvarig förvaltare.

Recensioner