Friluftsområde

Rävsten

Friluftsområde

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Tillbringa några avkopplande dagar i skärgården! Den vackra och idylliska ön Rävsten bjuder både på skog, klippor och öppna marker med betande djur. Besök ön över dagen, eller hyr en stuga och stanna lite längre. Stugorna är enkla och mysiga med vattenpump och torrtoalett utanför. För att komma till Rävsten bokar du passbåten som går från Äspskärs brygga. Information om hur du bokar hittar du här.

Vandra

Runt östra halvan av ön går Rävspåret, en naturstig där du kan läsa om öns fåglar, blommor och kulturhistoria. Stigen är 2,4 km lång. Vid ”Stallet” i stugbyn finns en informationsskylt med karta över Rävspåret. Spåret passerar bland annat klipporna norr om Stångören och Brahamsberget på öns östra sida. Härifrån har du fantastisk utsikt över Ålands hav som ligger öppet så långt ögat når. Vill du ta med dig något att grilla så finns fyra eldstäder utplacerade på ön.

Paddla

Hyr en kajak och paddla en tur i den vackra skärgården runt Gräsö. Här finns både skyddade vatten, med mängder av öar, och öppet hav. Hyr för några timmar eller ladda kajaken med mat, vatten och tält för en längre utflykt. Man har både en- och tvåmanskajaker. Paddel, flytväst, kapell och karta över området runt Rävsten ingår. Tänk på att det finns många fågelskyddsområden.

Fiska

I havet får du fiska fritt med kast- och metspö, men det finns regler för hur stora fiskar du får ta upp:

Gädda – du får endast ta upp fisk mellan 40–75 cm. Ta upp max 2 fiskar per person och dag. Abborre – ta upp max 10 fiskar per person och dag. Havsöring – släpp tillbaka fisk under 50 cm. Ta upp max 2 fiskar per person och dag. Lax – släpp tillbaka fisk under 60 cm. Gös – släpp tillbaka fisk under 40 cm.

Service

Naturstig, stugor att hyra, tältäng, kiosk under maj-oktober, torrtoalett, eldstäder, bastu och badtunna att hyra.

Mer information

Utökad information om anordningar och tillgänglighet på Rävsten, i+

Se en kort film om Rävsten

Se filmen "Tillgängliga, fiskevänliga Rävsten"

Aktiviteter och faciliteter

 • Friluftsområde Friluftsområde

Tillgänglighet

 • Nära parkering Nära parkering
 • Nära kollektivtrafik Nära kollektivtrafik
 • Nära toalett Nära toalett

Testad med en rullstol

 • En man står i en båt nedanför en stenhäll. På stenhällen finns en ramp som en man i permobil åker på.
  Vid rampen på Äspskär
 • En grupp människor åker båt över vattnet.
  På väg mot Rävsten
 • En grupp personer rör sig bortåt på stenig mark. En man kör permobil och en person blir skjutsad i rullstol.
  På väg mellan båthuset och Stallet
 • En ramp med handräcke leder fram till entrén av en lada. I bakgrunden syns flera mindre träbyggnader.
  Stallet
 • En kvinna i rullstol blir skjutsad uppför en ramp som leder fram till entrén av ett hus.
  Palms hus
 • En man tar sig fram i rullstol över stenig mark. I bakgrunden står en byggnad med några människor framför.
  På väg ner mot båthuset

En tillgänglig skärgårdsupplevelse på Rävsten

Film om Tillgängliga, fiskevänliga Rävsten

Båttur till Rävsten Båttransporten mellan Äspskärs brygga och Rävsten tar 10 minuter och sker med båt utrustad med bogport i fören. En extra ramp läggs ut vid på- och avstigning. Det går bra att åka ombord med rullstol. Det behövs oftast hjälp att köra på/ av med manuell rullstol, eftersom det är lite lutning vid ramperna.

På Rävsten Det går bra att köra rullstol från båten upp till samlingssalen Stallet (100 meter) där det finns tillgänglighetsanpassad toalett och dusch. Underlaget är hårt packat och bestående av omväxlande grus, gräs och flata berghällar. Det är en svagt lutande backe uppåt där det kan behövas hjälp för de som kör manuell rullstol.

Bo i stuga En av stugorna, Palms hus, som ligger nära Stallet är anpassad med ramp vid ingången och med inredning så att det fungerar att komma in med rullstol och att sova över.

Fiska och paddla Det finns en brygga där man kan köra ut med rullstol för att fiska. Får du napp finns ett rensbord där man kan rensa fisken. Från bryggan kan man även ta sig i/ ur en kajak.

Fakta

Förvaltare: Upplandsstiftelsen

Kommunikationer

Du kan ta bussen till hållplats Äspskärs brygga längst ner på Gräsö. Tidtabeller för buss hittar du på www.ul.se.

Hitta hit

Rävsten ligger i norra Upplands skärgård, alldeles öster om södra spetsen på Gräsö. För att komma hit tar du en passbåt från Äspskärs brygga. Båten går efter en turlista, olika tider och dagar beroende på säsong. Här kan du läsa mer och boka båten: http://www.upplandsstiftelsen.se/ravstens-stugby/passbaten\_\_5137

Med bil: Från Öregrund tar du färjan över till Gräsö. När du kommit av färjan, kör höger mot Äspskär, och fortsätt ca 10 km.

Nedladdningar

Kontakt

E-postadress

Upplandsstiftelsen

[email protected]

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner