Naturreservat

Oxhagen

Naturreservat

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Oxhagen prunkar av sippor och gullvivor under våren. Hagarna i naturreservatet är lätta att nå, de ligger alldeles vid väg 290 norr om Skyttorp. Här möts du förutom av blomsterrika hagar av lummig skog och Vattholmaåsen som höjer sig över i landskapet. På toppen av åsen finns en utsiktsplats med bänkar. Under den gröna årstiden finns det vanligtvis kor i hagen.

I Oxhagen finns två stigslingor. Den ena, som kallas för slingan på vägvisningsskyltarna, är 0,6 km lång och tar dig genom den sydöstra delen av hagen. Här vandrar du genom lövskog med hassel och gamla grova ekar.

Den andra stigen leder dig ner till det smala gattet, Träsundet, där Fyrisån passerar och sedan tillbaka. Träsundet är en gammal kanal mellan Knivstasjön och Storsjön. Den grävdes i slutet av 1800-talet för att sänka vattennivån i sjöarna uppströms. Stigen är 1,8 km lång fram och tillbaka och går genom beteshagar och skog. Bitvis är det något svårgånget med stenar och rötter.

Oxhagen är ett mysigt picknickställe. Inte långt från parkeringen öppnar sig hagen med stora ytor att breda ut picknickfilten på. Här finns också rastbord.

Utsiktsplatsen på Vattholmaåsen är ett av Uppsala läns smultronställen i naturen. Ett smultronställe är ett område med höga natur- och friluftsvärden som är tillgängligt för besökare.

Service: Liten parkering alldeles intill väg 290, picknickbord i hagen.

Förvaltare: Upplandsstiftelsen

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Naturreservat Naturreservat

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering
  • Nära kollektivtrafik Nära kollektivtrafik

Testad med en rullstol

En blommande oas

Nära landsvägen som går mellan Skyttorp och Österbybruk, finns en liten blomstrande oas i Oxhagens naturreservat. Från parkeringen tar du dig enkelt fram till en blomsteräng med rastbord. Här kan du njuta av den rofyllda miljön.

Parkering
Det finns handikapparkering.

Stig och underlag
Stigen från parkeringen till ängen är ca 200 meter lång. Underlaget är hårdpackat grus. Det finns en kort, lite brantare backe, som man kan behöva lite hjälp uppför. Den sista biten fram till rastborden går man på ängen. Ängen är blomsterrik och mestadels hård och jämn att rulla på, men var uppmärksam på ojämnheter!

Rastplats
Det finns två rastbord på ängen, välj bordet till höger, dit är det rullvänligt underlag.

Hur testade vi?
Två elrullstolar och med en person med synnedsättning.

Kommunikationer

En busshållplats finns ca 700 m söder om reservatet, längs väg 290, och heter Knivsta. Tidtabeller och bussnummer hittar du på www.ul.se.

Hitta hit

Oxhagen ligger 3 km nordöst om Skyttorp.

Med bil: Kör väg 290 mot Österbybruk. Tre kilometer norr om Skyttorp ligger reservatet på vänster sida. Håll utkik efter reservatsskylten.

Kontakt

E-postadress

Upplandsstiftelsen

info@upplandsstiftelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Uppsala läns Naturkarta

Uppsala läns Naturkarta

Öppna detta i appen