Smultronställe

Smultronställe Kallerö i Kallriga

Smultronställe

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Smultronstället Kallerö ligger i anslutning till södra delarna av Kallriga naturreservat. Här möter dig ett kustlandskap med den grunda Kallrigafjärden, blomsterrika strandängar och ett lite vilt naturlandskap. I de många små vikarna trivs olika sjöfåglar och längs stränderna betar kor.

Från parkeringen vid Kallerö går en 1 km lång stig upp till utsikten på Länsmansberget och vidare till rastplatsen vid sjöboden. Här växer stora askar längs med stranden. Ytterligare en bit längre fram kommer du till ett fågeltorn på Harudden. Under flyttsäsongen rastar stora mängder sjöfåglar i Kallrigafjärden. En tidig vårmorgon finns här gott om änder, gäss och svanar. I området har du också stor chans att få se havsörn, ibland flera stycken på en gång.

Från udden vid Kallerö går en 400 m lång stig till en grillplats på klipporna vid Margrets udde.

Kallrigafjärden är en grund havsvik. Det finns några små öar men sen ligger havet öppet norrut och österut bort till Gräsö. Här är fint att paddla, men man får se upp för stenar och grund. Det går bra att sätta i kajaken vid Kallerö. Tänk på att en del av området är fågelskyddat mellan 15/7 och 15/10.

Vill du besöka Kallriga naturreservat gör du det lättast från Kallerö. I övriga delarna av reservatet finns inga stigar och det är svårt att ta sig fram.

Kallerö i Kallriga är ett av Uppsala läns smultronställen i naturen. Ett smultronställe är ett område med höga natur- och friluftsvärden som är tillgängligt för besökare.

Service: Parkering, grillplats på Margrets udde, rastbord vid sjöboden, fågeltorn på Harudden.

Utökad information om anordningar och tillgänglighet vid Kallerö i Kallriga naturreservat, i+

Aktiviteter och faciliteter

  • Naturreservat Naturreservat
  • Smultronställe Smultronställe

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering
  • Nära toalett Nära toalett

Fakta

Skötselansvarig: Upplandsstiftelsen

Kommunikationer

Närmaste busshållplats finns ute vid väg 76, drygt 3 km från Kallerö. Hållplatsen heter Kallerö Vägskäl.

Hitta hit

Kallerö ligger i och i anslutning till Kallriga naturreservat, ca 12 km nordväst om Östhammar.

Från väg 76 mellan Östhammar och Forsmark svänger du av ca 3,5 km söder om Forsmark. En skylt visar Kallerö 4. Grusvägen du kommer in på delar sig efter någon kilometer, håll höger. Parkeringen ligger på höger sida vid Grönsinka, en bit innan Kallerö. På entréskylten står det Kallriga!

Kontakt

E-postadress

Upplandsstiftelsen

[email protected]

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner