Naturreservat

Gredelby hagar och Trunsta träsk

Naturreservat

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Ströva genom naturreservatet Gredelby hagar och Trunsta träsk blomsterrika marker. Här trivs ovanligt många växter som gynnas av betande djur. Klasefibbla, brudbröd och kattfot är bara några av dem. Vårfloran är fantastisk. Vitsippor, gullvivor och slånbärsbuskar i en vacker blandning. Framåt hösten kan du se olika sorters ängssvampar. Svamparna trivs i områden som betats under lång tid.

Trunsta träsk är en våtmark som tidigare var igenväxt men nu har frästs och öppnats upp för att åter skapa öppna vattenytor. Du kan titta och lyssna på fågellivet i träsket från fågeltornet på höjden. Härifrån får du också fin utsikt över området. I fågeltornet kan du läsa om och lyssna på några av de vanligaste fåglarna i området. En markerad stig leder från parkeringen fram till tornet och fortsätter i en slinga genom området, totalt 1,3 km. Längs stigen finns bänkar att rasta vid.

Finns det några vackrare picknickställen än hagmarker? Gredelby hagar har många fina platser där du kan njuta av en picknick i lugn och ro. På sommaren finns kor i hagarna.

Service: Parkering, fågeltorn, stigslinga, rastbord

Utökad information om anordningar och tillgänglighet i Gredelby hagar naturreservat, i+

Gredelby hagar är också ett av Uppsala läns smultronställen i naturen. Ett smultronställe är ett område med höga natur- och friluftsvärden som är tillgängligt för besökare.

Aktiviteter och faciliteter

 • Naturreservat Naturreservat

Tillgänglighet

 • Nära parkering Nära parkering
 • Nära kollektivtrafik Nära kollektivtrafik

Testad med en rullstol

 • Två personer i rullstol i naturen
  Rullstolsvandring genom hagen
 • Grupp med personer både med och utan rullstol
  Testpatrullen
 • Två personer fikar vid rastbord utomhus
  Rastbord 200 m från parkeringsplatsen

Fika och blomsterprakt i Gredelby

I Gredelby hagar kan alla njuta av den blommande hagmarken under sommaren! Vi testade stigen från handikapparkeringen till rastplatsen. Det är en fin plats där man direkt får uppleva den artrika hagmarken med en skymt av Trunsta träsk.

Handikapparkering

Det finns handikapparkeringen vid Högåsvägen.

Underlag

Det finns inte några iordningställda stigar i området, men det går bra att rulla från parkeringen till fikabordet ca 200 meter bort. Leden går genom betad hagmark. Underlaget varierar efter årstid. När vi testade i april var det ganska mjukt.

Rastplats

Här finns ett tillgänglighetsanpassat bänkbord som är fint placerat mitt i hagmarken. Det går bra att rulla fram till bordet.

Fakta

Förvaltare: Knivsta kommun

Kommunikationer

Du kan ta regionbussen till Gredelby hagar. Ta bussen till hållplats Boängsvägen. Från hållplatsen går du in på grusvägen där det står skyltat mot Gredelby hagar. Efter ca 600 m svänger du av åt vänster, in på en mindre grusväg, och kommer snart fram till parkeringen. Tidtabeller hittar du på www.ul.se.

Hitta hit

Gredelby hagar ligger i norra utkanten av Knivsta.

Med bil: Kör av E4 vid Knivsta och fortsätt i riktning in mot samhället. I tredje rondellen du kommer till, efter 1,5 km, svänger du höger in på Boängsvägen. Kör ca 600 m tills du ser en skylt som visar vänster mot Gredelby hagar. Var uppmärksam då skylten kommer plötsligt och avtagsvägen inte riktigt syns från vägen du åker på.

Nedladdningar

Kontakt

E-postadress

Upplandsstiftelsen

[email protected]

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner