Raststuga

Raststuga, Fläktanstugan

Raststuga

5 av 5 stjärnor 5,0 (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Fläktanstugan står alltid öppen och välkomnar vandrare att stanna till för en rast. I Fläktanstugan finns en braskamin, bord och två bänkar att äta vid. Du vandrar hit längs Upplandsleden (1 km) från parkeringen vid Nyby. Leden är markerad med orange och röd färg och går längs skogsstigar med en hel del stenar och rötter.

Bakom stugan ligger skogen och framför öppnar sig ett våtmarksområde där man byggt ett fågeltorn. Intill stugan finns eldstad, bänkbord, liten torrtoalett och ett vedförråd.

Om du vill vandra längre finns flera stigar att välja på i Norra Lunsens naturreservat. Du kan t ex fortsätta Upplandsleden några kilometer väster ut och stanna till vid Lunsentorpet. Det är en större stuga som även den står öppen för alla som vill rasta. I Lunsentorpet går det också att övernatta. Fläktanstugan är däremot för liten för det.

Service: Stor parkering vid Nyby, raststuga, eldstad med vedförråd, fågeltorn, torrtoalett

Utförlig information om anordningar och tillgänglighet vid Fläktanstugan

Fläktanstugan är ett av Uppsala läns smultronställen i naturen. Ett smultronställe är ett område med höga natur- och friluftsvärden som är tillgängligt för besökare.

Aktiviteter och faciliteter

  • Grillplats/Eldplats Grillplats/Eldplats
  • Smultronställe Smultronställe
  • Rastplats Rastplats
  • Raststuga Raststuga
  • Toalett Toalett
  • Utsiktsplats Utsiktsplats

Tillgänglighet

  • Nära toalett Nära toalett

Fakta

Förvaltare: Uppsala kommun

Kommunikationer

Om du kan tänka dig en lite längre vandring kan du ta bussen till hållplats Moralund, nordost om Alsike. Vandra Upplandsleden därifrån norrut till Nyby, ca 3,5 km, och vidare västerut mot Fläktanstugan, ca 1 km.

Bussnummer och tidtabell hittar du på: www.ul.se

Hitta hit

Fläktanstugan ligger i östra delen av Norra Lunsen, ca 1 mil söder om Uppsala C. Du kommer hit efter 1 km vandring längs Upplandsleden från Nyby.

Koordinater fläktanstugan: N 59º 46.822' E 017º 44.046' Koordinater parkeringen Nyby: N 59º 46.970' E 017º 45.167'

Med bil: Kör väg 255 från Uppsala mot Sävja. Tag av vänster mot Östuna innan järnvägstunneln och passagen över Sävjaån. Efter ca 5 km svänger du höger där det står skyltat mot Norra Lunsen 3 km. Fortsätt följa skyltarna mot Norra Lunsen och kör tills du kommer fram till järnvägen och den stora parkeringen vid Nyby. Härifrån är det 1 km vandring fram till stugan.

Kontakt

E-postadress

Upplandsstiftelsen

info@upplandsstiftelsen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Uppsala läns Naturkarta

Uppsala läns Naturkarta

Öppna detta i appen