Birgittavandringen - 9 km

Det finns två pilgrimsleder i Upplands Väsby kommun – Birgittavandringen och Ingegerdsleden. Att vandra längs lederna ger möjlighet till rekreation och upplevelser. De passar för såväl pilgrimer som barnfamiljer och dig som vill ta en längre promenad.

Birgittavandringen är en kortare led på nio kilometer i östra delen av kommunen. Lämplig startplats är Fresta kyrka.

Birgittavandringen har fått sitt namn av den heliga Birgitta av Vadstena och pilgrimsvägen knyter ihop delar av den heliga Birgittas liv, i dåtid och nutid. Vandringen går genom vackra naturområden längs Frestaån, till Sandakärret och längs med järnåldersgravarna över Sanda ängar.

Vandringsleden har skapats i ett samarbete mellan Upplands Väsby kommun och Fresta kyrka. År 2012 upptäcktes att Heliga Birgitta troligen föddes och växte upp på Sköldnora gård i Fresta församling år 1303.

Information om Birgittavandringen på Svenska kyrkan Fresta församlings webbplats

Information om natur- och kulturvärden längs Birgittavandringen på Svenska kyrkan Fresta församlings webbplats

Att göra:
  • Vandring
Tillgänglighet:
  • Nära parkering
  • Nära kollektivtrafik
  • Barnvagnstillgängligt
Längd: 9.0 km
Parkering:

Parkering finns vid Fresta kyrka

Kommunikationer:

Ta Buss 539 mot Fresta eller 545 mot Bollstanäs, hållplats Fresta Kyrka.

Hitta hit:

Från Upplands Väsby centrum tar du buss 539 mot Fresta eller 545 mot Bollstanäs och går av vid hållplatsen Fresta Kyrka. Där börjar vandringsleden.

Kontakta oss

Henrik de Joussineau

Ring: 08- 590 970 00
Felanmälan natur: ekontoret.upplandsvasby.se

Vill dit
Var där
Kommentera
  • Torbjörn Wik

    Mycket trevlig och omväxlande runda. Mestadels på mindre vägar asfalt och ibland grus samt några partier på naturstig. Ganska bra skyltat och enkel svårighetsgrad. Vi gick motsols och efter knappt 1.5 tim stannade vi vid Spiltan och åt lunch, vilket vi var mkt nöjda med.Därifrån mindre än en timme till Fresta kyrka. Vandringen fick fem av fem i förhållande till förväntningarna.

    9 månader