Vandring

Roslagsleden etapp 11 - Sandviken-Grisslehamn

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 20.0 km

Åtgärder

Beskrivning

Etapp 11 Sandviken - Grisslehamn

Roslagens sista etapp erbjuder vandring med fantastiska vyer över Ålands hav i varierad terräng. En del av etappen går längs ett småkuperat landskap, delvis över stenfält. Räkna med härliga vyer, stränder och klippor vid bland annat Nothamn, Skottviken och Fjällboholmar.

Från Sandvikens camping upp till Grisslehamn vandrar du i varierad terräng längs Väddökusten.

Efter en stunds vandring på grusväg och genom ett skogsparti kommer du till Mälbyhamn där ett tappställe för dricksvatten finns. Strax norr om Mälbyhamn möts du av klapperstensfält som formats av havet genom årtusenden. Stenfälten gör att terrängen stundtals är lite tuffare.

Vid Edebyhamn och Havsängen går leden längs ett småkuperat landskap med skog, insprängda åkrar, betesmarker och småbyar med gott om fritidsbebyggelse. Ett område med urkalksten sträcker sig härifrån upp till Flisberget och Skottviken i norr. På kalkhällarna finns en unik flora och gott om insekter.

Fiskeläget i Nothamn var tidigare den största fiskeplatsen på Väddökusten. Här har bönderna fiskat strömming med not och skötar och bundit ålryssjor. Vid Skottviken vandrar du direkt på den härliga sandstranden.

Vid Tullviksbäckens naturreservat möts du av ett vackert vandringsstråk. Tullviken är en populär plats för både sportfiskare och surfare med en storslagen utsikt över Ålands hav. Leden fortsätter föbi Kvarnsandsbadet där du hittar bad, dass, brygga med badstege, omklädningshytt, eldstad och parkeringsplatser.

Roslagsleden kommer in i Grisslehamn längs strandlinjen vid konstnären och författaren Albert Engströms ateljé, som ligger på en klippa vid Ålands hav. Ateljén är vitmålad mot havet och röd mot land, som ett sjömärke. På väg mot slutmålet Albert Engströmmuseet går leden förbi det sommaröppna Kafé Kalaset som ligger i Alberts stall.

Väl framme i Grisslehamn finns livsmedelsbutik, fiskaffär, restauranger, kaféer och det nyrenoverade Hotell Havsbaden. Här finns också en levande fiskehamn och hemmahamn för Eckerölinjens färjor till Åland för fortsatt vandring längs Europavandringsled 6 till Kilpisjärvi i norra Finland.

Kultur, natur och historia

Gamla Grisslehamn var en viktig knutpunkt för Drottning Kristinas postväg från 1638 mellan Stockholm och Åland och vidare österut. På 1600-talet byggdes här ett posthus som brändes av ryssarna 1719. Ett nytt kom till, men när det brann byggde man det nya posthuset i nuvarande Grisslehamn. Rodden med posten över Ålands hav krävde många liv. Till minnet av dem arrangeras Postrodden mellan Grisslehamn och Eckerö på Åland i juni varje år.

I Mälbyhamn fanns förr både svavelkisgruva och järnärnmalmsgruva, den äldsta cirka 400 år. Intill leden syns idag vattenfyllda gruvhål och en uppbyggd rundbana där hästens vandringskraft användes för gruvarbetet. Gruvdriften från Vasatiden upphörde i praktiken 1905, men fanns formellt kvar ända till 1992. Klapperstensfälten strax norr om Mälbyhamn har formats av havet genom årtusenden och genom landhöjningen hamnat flera meter upp på land. Strax söder om Nothamn finns ett gammalt kalkbrott med branta sidor – ett stort marmorbrott med flera ovanliga mineraler.

Tänk på Allemansrätten när du vandrar. Läs mer om vilka rättigheter och skyldigheter som ingår i allemansrätten här www.naturvardsverket.se/allemansratten

Adress

    Lilla Brogatan 3

    761 30 Norrtälje

    Sverige

Länkar

Kontaktuppgifter

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering
  • Nära toalett Nära toalett

Fakta

Längd: 20 kmTyp: VandringsledSvårighetsgrad: Medel (delvis utmanande)Underlag: Skogsstigar, grusvägar, klapperstensfält, asfalterad väg

BesökVisit Roslagens webshopför att beställa en fysisk karta och guide över leden.

Från Sandvikens camping upp till Grisslehamn följer vandring i varierad terräng längs Väddökusten med hänförande utsikt över Ålands hav.

Gamla Grisslehamn var en viktig knutpunkt för Drottning Kristinas postväg från 1638 mellan Stockholm och Åland och vidare österut. Rodden med posten över Ålands hav krävde många liv. Till minnet av dem arrangeras Postrodden mellan Grisslehamn och Eckerö på Åland i juni varje år – folkfest och roddtävling med postrotebåtar.

Strax söder om Nothamn finns ett gammalt kalkbrott med branta sidor – ett stort marmorbrott med flera ovanliga mineraler. Skogen i väster är tydligt påverkad av den kalkhaltiga berggrunden och mycket värdefull ur naturvårdssynpunkt. Fiskeläget i Nothamn var den största fiskeplatsen på Väddökusten. Här har bönderna fiskat strömming med not och skötar och bundit ålryssjor.

Tullviken är mycket vacker och populär för både sportfiskare och surfare. Roslagsleden kommer in i Grisslehamn längs strandlinjen vid konstnären och författaren Albert Engströms ateljé, som ligger på en klippa vid Ålands hav. I Grisslehamn finns livsmedelsbutik, fiskaffär, design och konsthantverk, restauranger och kaféer. Varför inte fortsätta mot Åland för fortsatt vandring längs Europavandringsleden till Kilpisjärvi i Norra Finland?

Kommunikationer

www.sl.se - Linje 637 trafikerar sträckan Norrtälje - Grisslehamn

Hitta hit

Det går inte att ta sig med buss till Sandviken. Det närmaste alternativet är att åka till Älmsta och därifrån gå 5 km till Sandvikens camping. Du tar då buss 676 från Stockholm till Norrtälje och vidare med buss 637 till Älmsta station. Parkering finns vid Sandvikens camping.

Föreskrifter

Roslagsleden är en vildmarksled med orangemålade markeringar. Vid varje etappstart och slut finns en informationstavla.

Nedladdningar

Kontakt

Adress

Visit Roslagen AB arbetar för utveckling, marknadsföring och försäljning av turistbaserade tjänster och produkter i Roslagen. Läs mer på roslagen.se eller besök oss på turistbyrån i Norrtälje eller Öregrund.

E-postadress

Visit Roslagen AB

info@visitroslagen.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen