Järfällas naturpärlor

Översjön

Järfällas naturpärlor

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Översjön är ett omtyckt utflyktsmål. Här kan du sitta och se ut över det stilla vattnet eller ta ett dopp från klipporna. Det finns flera grillplatser vid sjön, och i skogen finns många stigar att följa. Med sina branta rundhällar ser Översjön ut att vara en mycket djup sjö, men den är bara fyra meter som djupast.

Det har länge funnits storlommar i Översjön. De häckar på den lilla ön Getholmen mitt i sjön. Ön är ett fågelskyddsområde och här får du inte gå iland mellan 15 april och 30 juni. Inget ljud är så ödsligt trolskt som storlommens rop över sjön. Det är svårt att hitta en mer strömlinjeformad och elegant fågel.

Under 1900-talet var Järvafältet ett militärt övningsområde. De röda husen som står kvar på rad var förläggningsbaracker där militärerna bodde.

Söder om Översjön ligger Granskog. Torpet Granskog är ett av de äldsta torpen i Järfälla. Torpet fanns redan på 1580-talet och tillhörde Säby gård. Idag används husen som klubbstugor av Järfälla orienteringsklubb och Järfälla skidklubb.

Från parkeringen vid Granskog sträcker sig ett elljusspår söderut mot Tånglöt och tillbaka. Det är 2,5 kilometer långt. Här kan du ta en löptur eller en promenad i en variationsrik natur.

Aktiviteter och faciliteter

  • Grillplats/Eldplats Grillplats/Eldplats
  • Järfällas naturpärlor Järfällas naturpärlor
  • Toalett Toalett

Tillgänglighet

  • Nära toalett Nära toalett
  • Barnvagnstillgängligt Barnvagnstillgängligt

Vägbeskrivning

Till Översjön och Granskog kan du gå eller cykla längs flera vägar på Järvafältet. Järvaleden går genom området. Ta bussen från Jakobsberg eller Kallhäll till hållplatsen Berghem. Följ Enköpingsvägen och ta Granskogsvägen in i tunneln under E 18. Vid Granskog finns parkeringsplatser.

Kontakt

Adress

Telefon: 08-580 285 00

E-postadress

Järfälla kommuns servicecenter

[email protected]

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare eller till ansvarig förvaltare.

Recensioner