Vandring

Öjaleden, Öja-Landsort

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 5.7 km

Åtgärder

Beskrivning

Öjaleden är en trevlig och varierad stig som tar dig till flera av öns mest spännande sevärdheter. Tillsammans med grusvägen bildar den en rundslinga om cirka 6 km. Räkna med att du kommer att vilja göra avstickare!

Leden börjar strax efter Landsorts fågelstation och tar dig genom lövskog av maritim typ, där de vanligaste trädslagen är björk och al. Om våren är här fullt av vitsippor och blåsippor. Här finns också imponerande stora tallar: Hur gamla kan de vara i den här utmanande miljön?

Leden korsar vid flera tillfällen gamla militärvägar som tar dig ut till havet: Väl värt att göra avstickare för att ta in vyerna över vattnet, titta på fågelsträcken eller fika på klipporna! Har du tur kanske du får se en säl.

Stigen vindlar sig vidare genom skog och över klippor, förbi Batteri Landsort (eller Erstabatteriet som det också kallas) och vidare in i en get- och kohage i norr. Varje försommar är det en upskattad händelse när getterna och korna anländer med båt. De har en viktig uppgift i att hålla markerna öppna. Är du uppmärksam kan du i hagens östra del skönja spår efter en gammal tomtning. I hagen är det också läge att göra en avstickare till Helveteskällan.

Ta gärna en titt på Landsorts gästhamn, Norra hamnen, innan du följer grusvägen tillbaka söderut mot Storhamn (byn). Längs grusvägen passerar du så småningom pestkyrkogården och labyrinten.

Observera att Öjaleden är ett lokalt initiativ som ej underhålls av Länsstyrelsen.

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring
  • Rundslinga Rundslinga

Fakta

Skyddat sedan: 1985

Storlek: 570 hektar varav land 178 hektar

Karaktär: skärgård, lövsskog, kulturmiljö

Kommun: Nynäshamn

Markägare: staten

Förvaltare: Länsstyrelsen

Skyddsform: naturvårdsområde

Vägbeskrivning

Från centrala byn, följ grusvägen norrut. Strax efter Landsorts fågelstation, följ ledens skyltning in mot Öjavallen. Leden är markerad med vita tygband. Tillsammans med grusvägen bildar de en rundslinga. (Längs grusvägen och på avstickare finns inga ledmarkeringar.)

Förordningar

För att skydda Öja-Landsorts naturreservat finns regler du måste följa. I reservatet är det förbjudet att:

  1. förstöra eller skada fasta naturföremål
  2. plocka blomman Nattviol
  3. bryta kvistar eller fälla träd
  4. ha okopplad hund
  5. medvetet störa djurlivet
  6. tälta och elda annat än på anvisade platser.

Kontakt

E-postadress

Länsstyrelsen i Stockholm

[email protected]

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare eller till ansvarig förvaltare.

Recensioner