Pilgrimsled

Livstens-leden, Vallentuna pilgrimsleder

Pilgrimsled

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 5.6 km

Åtgärder

Beskrivning

I socknarna Markim, Orkesta och Frösunda finns spår av människors liv, arbete och tro under tusen år och mer. Runstenar, gamla husgrunder och gravhögar berättar om dramatik och vardagshändelser för länge sedan. De medeltida kyrkorna längs vägen erbjuder stilla rum av tidlöshet och ro.

Att vandra som pilgrim är att vandra med alla sinnen öppna. Inga i Snåttsta, Ulf i Borresta och Livsten från Torsholma är några av de människor från 1000-talet som gått här före oss. De har fått ge namn åt tre pilgrimsleder i Vallentuna.

Den kortaste leden är Livstens-leden som både börjar och slutar i Frösundagården. Den består av delvis mer svårforcerad terräng på slingriga stigar och traktorvägar, naturen är rik och omväxlande.

Längs vägen finns på kartan Frösunda kyrka och ytterligare fem platser markerade där du kan stanna till och läsa om dessa platser eller lyssna på ljudfiler här på Naturkartan:

  1. Frösunda kyrka
  2. Skogsglänta med myrstack
  3. S:t Olofs källa
  4. Livstens ristning
  5. Klashagen
  6. Livstens hamn

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring
  • Pilgrimsled Pilgrimsled

Parkering

Vid Frösunda kyrka, alternativt infartsparkeringen vid Lindholmens station.

Hitta hit

Både Frösundagården och Frösunda kyrka ligger i nära anslutning till Frösunda station.

Hitta hit: Enklaste sättet att ta sig till lederna är att åka Roslagsbanan. OBS! Under delar av 2020 är Roslagsbanan ersatt med buss 27A. Det är bara Livstens-leden som börjar och slutar på samma ställe. Åk Roslagsbanans Kårsta-linje från Östra station till Frösunda. Det tar 43 minuter. Leden avslutas vid Frösundagården. Ifrån Frösunda station går tåg till Östra station, resan tar 39 minuter.

Åka bil: Från Stockholm, åk E 18 mot Norrtälje, sväng av vid Arninge mot Vallentuna, följ sedan pilar mot Lindholmen och Frösunda, 4 mil från Stockholm, tar 45-60 minuter med bil. Från E 4:an sväng av i Upplands-Väsby, åk mot Vallentuna och följ sedan skylt mot Lindholmen och Frösunda.

Lederna är avsedda för vandrare, rullstolsburna och barnvagnar, så vänligen lämna bilen Frösunda kyrka, alternativt infartsparkeringen vid Lindholmens station..

Nedladdningar

Kontakt

Adress

Telefon: 08-587 850 00 Besök: Kulturhuset, Allévägen 1, Vallentuna

E-postadress

Vallentuna kommun

kommun@vallentuna.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen