Järfällas naturpärlor

Hummelmora hage

Järfällas naturpärlor

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

I Hummelmora hage, som ligger i Görvälns naturreservat, kan du gå under 600 år gamla ekar. Flera träd är skyddade som naturminnen.

På våren brukar tofsvipor häcka vid strandängen. Tofsvipan är en fågel som sticker ut. Den har en tydlig tofs i nacken och låter ”vip”. Kommer du i närheten av boet så flyger fågeln mot dig. Den ”vipar” och varnar tills du går därifrån.

Vätteros och meståg

På våren blommar den märkliga vätterosen. En blekskär blomma helt utan gröna blad som suger näring från hasselns rötter. Under samma årstid kan du också höra vackra toner från grönsiskan och grönsångaren.

Fågeln nötskrikan samlar under hösten på sig nötter och ekollon inför vintern. Skrikan gömmer maten på många olika ställen men har, som tur är, ett fenomenalt minne.

Under vintern kan du hamna mitt i ett meståg där svartmesar, blåmesar och talgoxar flyger omkring och letar mat tillsammans. Meståget drar vidare lika fort som det kommit.

Idag betar får och kor i Hummelmora hage. Det går att komma in via flera stättor men tänk på att inte gå för nära djuren, hagen är deras hem. Här finns grillplats och bänkar för lunch- eller fikapausen. Utanför hagen kan du hämta ved och vid vägen finns toaletter.

Linné och Koffsan

Om du följer Vattenverksvägen norrut kommer du fram till ett litet sund i Mälaren som kallas för Skäftingesundet. I sundet finns en liten ö som heter Koffsan. Den lilla ön ser kanske inte så speciell ut, men här steg en av Sveriges superkändisar i land år 1731. Det var botanikern, läkaren, geologen och zoologen Carl von Linné. Han la grunden för hur vi benämner och delar in växter och djur i olika familjer, släkten och arter. Under sitt korta besök på Koffsan hann Linné samla in hela 80 olika växter.

Aktiviteter och faciliteter

  • Grillplats/Eldplats Grillplats/Eldplats
  • Järfällas naturpärlor Järfällas naturpärlor
  • Parkeringsplats Parkeringsplats
  • Toalett Toalett

Hitta hit

Du kan cykla till Hummelmora, Sandvik och Gåseborg via Vattenverksvägen och några av de mindre vägarna i området. Närmaste busshållplats är Sandviksskolan. Därifrån kan du följa motionsspåret ner mot Hummelmora och Sandvik. Om du kommer med bil finns det en parkeringsplats vid Vattenverksvägen/Sandviks gårds väg.

Kontakt

Adress

Telefon: 08-580 285 00

E-postadress

Järfälla kommuns servicecenter

[email protected]

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare eller till ansvarig förvaltare.

Recensioner