Friluftsområde

Folkparksberget

Friluftsområde

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Från Folkparksberget har du bra utsikt. I forna tider kunde man se den farled för båtar som gick nedanför. Utsikten har ändrats genom åren. Den gamla Optimusfabriken byggd 1908 låg här nedanför och senare Optimusvallen som var hemmaarena för Väsby IK från 30-talet fram till slutet av 60-talet. Viss publik samlades på Folkparksberget, som då kallades för ”snikberget”, för att spana på matcherna utan att betala inträde. Idag kan du njuta av naturen och utsikten mot Eds kyrka från utsiktsplatsen. Berget är idag en naturpark med flera äldre tallar. Sätt dig vid pick-nickbordet och njut av utsikten!

Mot Kullavägen låg Folkets Hus. Det byggdes och drevs av Folketshusföreningen i Väsby och invigdes 1909 av Hjalmar Branting, senare Sveriges första social- demokratiska statsminister. Folkets Hus hyrdes ut till olika föreningar, klubbar och amatörsällskap och man ordnade också danskvällar. På 1920-talet användes Folkets Hus ett tag som biograf. Det var en farlig verksamhet på den tiden. Man använde gasbelysning och filmen var väldigt eldfängd och inget rökförbud fanns.

1910 byggdes folkparkens första dansbana. Här har många Väsbybor dansat genom åren. Folkparken hade sin storhetstid under 50- och 60-talet med besök av flera kända artister som till exempel Zarah Leander, Lill-Babs, ABBA, Tages, Hep Stars och Spotnicks. Thore Skogman gästade folkparken varje valborgsmässoafton i tio års tid. Artisternas framträdande drog publik i stora skaror och många tog tåget från Stockholm för att se dem. Det var inte ovanligt med 3 000 besökare en lördagkväll. Men publiken svek så småningom och parkverksamheten riktades in allt mer på barn- och familjeaktiviteter. I början av 70-talet ordnades parklek, men ekonomin försämrades. 1970 brändes det slitna Folkets Hus på Kullavägen ner i en brandövning, och den gamla folkparken brann i början av 90-talet och återuppbyggdes aldrig. Idag drivs en förskola på området.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Friluftsområde Friluftsområde

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering
  • Nära kollektivtrafik Nära kollektivtrafik

Parkering

Parkeringsmöjligheter finns runt Anton Tamms väg.

Kommunikationer

Åk buss eller tåg till Upplands Väsby station och promenera cirka 300 meter till entrén vid Optimusvägen. Alternativt ta bussen till Väsby Centrum och promenera 500 meter till entrén vid Furubergsvägen.

Hitta hit

Du når Folkparksberget genom att följa det röda räcket från entrén vid Optimusvägen eller genom att följa grusgången från entrén vid Furubergsvägen.

Nedladdningar

Kontakt

Adress

Ring: 08- 590 970 00 Felanmälan natur: ekontoret.upplandsvasby.se

E-postadress

Henrik de Joussineau

henrik.dejoussineau@upplandsvasby.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen