Naturreservat

Södra Lämund

Naturreservat

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Förr strövade kreatur omkring här men nu har den gamla skogen stått orörd länge. I stället är den nu hem för en mängd insekter och växter, många sällsynta sådana, som ofta hittas just i skogar som blivit betade långt tillbaka i tiden. Marken här är kalkrik och välkomnande för bland annat orkidéerna sårläka, näsrot och skogsknipprot.

Några av träden i skogen vid Södra Lämund är över 200 år gamla och här finns även många liggande döda träd. Terrängen här är ganska svår att ta sig fram i, både på grund av de döda träden men också med tanke på kullar och berghällar. Det är inte alltid man kan följa en stig här då de flesta stigar är upptrampade av vilda djur och plötsligt tar slut, men det kan vara värt att trotsa den tuffa terrängen då skogen är rik på svamp. Förutom flera sorters sällsynta, rödlistade och oätliga svampar som till exempel olika spindelskivlingar, brandmusseron, koppartaggsvamp, svart taggsvamp och jordstjärnor av olika slag finns också kantareller och andra goda matsvampar.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Naturreservat Naturreservat

Fakta

Södra Lämund är ett 15-9 ha stort naturreservat där delar av det också ingår i Natura 2000.

Parkering

Det finns ingen allmän parkering i närheten, lättaste sättet att ta sig hit är med cykel.

Hitta hit

Naturreservatet ligger på den västra sidan om Hållsviken. Kör på väg 219 och sväng sedan av mot Källviksvägen. Sväng vänster vid skyltarna N Lemund och Eriksdal. Det finns ingen allmän bilväg som leder ända fram till reservatet.

Föreskrifter

Föreskrifter finns, se Länsstyrelsen Södermanlands sida

Kontakt

E-postadress

Trosa kommuns turistcenter

info@trosa.com

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen