Naturvärde

Borsö

Naturvärde

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Borsö är en naturlig avstickare från Sörmlandsleden etapp 56 som går förbi på andra sidan sundet. Udden betas av kor så för att komma in på området måste man passera genom grinden, och noga stänga den bakom sig. Att ta med badkläder kan vara en bra idé då det finns många klipphällar runt omkring att svalka sig ifrån.

En spång leder in i skogen där en stig tar vid som leder upp mot en höjd. Efter att ha följt den ett tag kan man välja att ta av och gå nedåt mot hagmarker men fortsätter man uppåt bjuds man på storslagna vyer över havet. Stigen upp kantas av blandskog där bland annat hassel, parkolvon, bok och en för oss i länet ovanlig gran, Douglasgranen, växer. Trädet som har sitt ursprung i Nordamerika kan bli uppemot 100 meter högt under gynnsamma förhållanden vilket gör det till ett av världens högsta trädarter.

En strandäng skiljer de båda Natura 2000-områdena åt och inne i nästa område möts man av gamla tallar, granar och björkar. Här växer talltickan som indikerar att det förmodligen också finns flera andra ovanliga växter här. Till exempel kan man hitta sårläka och knärot. På de mer öppna betade markerna återfinns flera sorter så som getväppling och rosettjungfrulin samt den ovanliga blankstarren.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Naturvärde Naturvärde

Fakta

Borsö har varit ett Natura 2000-område sedan 2006. De båda områdena är tillsammans 13 ha.

Hitta hit

Med bil eller cykel: Ta Stensundsvägen mot Källvik och sväng sedan höger strax före Källvik. Är också ett perfekt utflyktsmål om du vandrar på Sörmlandsleden då den går förbi här.

Kontakt

E-postadress

Trosa kommuns turistcenter

info@trosa.com

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen