Vattenriket

Naturum Vattenriket

Vattenriket

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Ljud

Beskrivning

I kanten av Helge å ligger naturum Vattenriket. Som ett rede i vassen reser det sig över våtmarkerna, bara ett stenkast från tågstationen. Inne på naturum väntar utställning, café och spännande aktiviteter. Det är gratis entré. Se öppettider och aktuellt program på naturum Vattenrikets hemsida.

En träbro tar dig över ån och fram till naturum. Det prasslar och kvittrar i vass och vide. På sommaren lyser öar av gullstånds och fackelblomster intill bron. Innanför entrén väntar en fantastisk vy, förstärkt av ribbor i en öppen solfjäder. Utsikten över sjön silas in mellan fasadens stavar och rummets pelare. Det känns som att kliva rakt in i en vassrugge med utsikt över vattnet.

Skyddad av vassen kan du spana ut på fågellivet. Tidigt på våren uppvaktar kniporna varandra, en häger lyfter från vattnet och gässen letar boplats i vassen. Har du riktig tur får du se en kungsfiskare glittra förbi, eller en utter som jagar efter fisk.

Ta en tur med Opteryx

Utställningen berättar om Vattenrikets varierade natur och de som lever här. I akvariet simmar abborre, björkna och sarv. På skärmen intill kan du se andra fiskar som trivs i området. En annan del visar Vattenrikets många fåglar.

Lugna hörnan är sällan tom. Här finns plats att läsa och mysa. I Forsakarsbäcken lever djur från Vattenrikets bäckar. En husmask kravlar sig fram med huset runt kroppen och en märla pilar snabbt förbi på sidan.

Mitt i utställningen finns den fenomenala farkosten Opteryx. Följ med på en låtsastur över och under ytan. Du får en unik upplevelse, full av överraskningar och härlig natur!

Hitta ut i Vattenriket

Naturum är biosfärområdets besökscenter, skyltfönster och vägvisare ut i Vattenriket. I utställningen kan du lära dig hur biosfärområdet fungerar och få ett smakprov på allt det fina som väntar här. Naturvägledarna hjälper dig upptäcka Vattenrikets 22 besöksplatser med information, stigar och fågeltorn.

Utemuseum Årummet Alldeles utanför naturum börjar spången som leder Utemuseum Årummet. En promenad genom vass och vide ger en härlig vildmarkskänsla och du kommer nära våtmarkernas växter och djur. Framme i gömslet kikar du ut mot naturumsjöns fågelliv.

Varierat och spännande program

I naturums program samsas fågel, fisk och mittemellan i ett stort utbud aktiviteter året runt. Traditionella exkursioner varvas med spångsafari, qigong, utomhuskonserter och fantasifulla familjeaktiviteter. Du hittar programmet på hemsidan.

Restaurang

En våning upp kan du köpa mat och fika med närodlad och ekologisk inriktning efter säsong. Här finns också en takterrass med härlig utsikt över stadskärnan, strandängarna och Helge å där du kan äta din medhavda matsäck vid träborden.

Tillgänglighet

Färdtjänst och parkering

Vid naturum finns totalt 10 handikapplatser på den stora besöksparkeringen. Dessa är placerade närmast naturum. Parkeringen är gratis. Avståndet till entrén är 50 meter. För besökare med färdtjänst är adressen Naturumsvägen 2, 291 59 Kristianstad.

För besökare med nedsatt rörelseförmåga

Naturum omfattar tre våningsplan. Utställningarna är på bottenplan och restaurangen på plan två och tre. Det finns både trappor och hiss mellan våningsplanen. Alla golvytor är utan nivåskillnader. Inredning som till exempel receptionsdisk och digitalskärmar är i möjligaste mån placerade på lämplig höjd och ger möjlighet att komma in under med rullstol. Vi har en rullstol till utlåning. Fråga i receptionen.

En hiss tar besökarna mellan våningsplanen (mått 140 x 110 cm). Passagebredd i dörren är 90 cm.

Entrén till naturum har dörröppnare. Alla nödutgångar och utrymningsvägar kan användas även av rullstolsburna.

För besökare med nedsatt syn

Assistanshund/ledarhund är välkommen men i övrigt är husdjur inte tillåtna på naturum av hänsyn till besökare med allergi. Det finns ljudfiler till utställningen att lyssna på i sin mobil via QR-koder.

För besökare med nedsatt hörsel

I hörsalen finns hörslinga med möjlighet till stöd för personer med nedsatt hörsel. På skärmen Ny i Vattenriket finns information om Vattenriket som är teckentolkad.

Toaletter

Det finns en handikappvänlig toalett med nödvändiga genomgångs- och vändytor.

Res hit med kollektivtrafik

Adress

  Naturumsvägen 2

  291 59 Kristianstad

  Sverige

Länkar

Aktiviteter och faciliteter

 • Cykling Cykling
 • Fågelskådning Fågelskådning
 • Vandring Vandring
 • Sevärdhet Sevärdhet
 • Bro Bro
 • Cafe/Restaurang Cafe/Restaurang
 • Dricksvatten Dricksvatten
 • Fiskekort Fiskekort
 • Vattenriket Vattenriket
 • Information Information
 • Ställplats för husbil Ställplats för husbil
 • Museum Museum
 • Parkeringsplats Parkeringsplats
 • Bänkbord Bänkbord
 • Toalett Toalett
 • Wifi Wifi

Tillgänglighet

 • Nära parkering Nära parkering
 • Nära kollektivtrafik Nära kollektivtrafik
 • Nära toalett Nära toalett
 • Barnvagnstillgängligt Barnvagnstillgängligt
 • Rullstolsvänligt Rullstolsvänligt

Parkering

Intill naturum finns en stor parkering med plats för bilar, husbilar och bussar. Parkeringen är gratis.

Hitta hit

Till fots och cykel: Från centralstationen går du söderut mot Tivoliparken. Följ bron över Helge å så är du strax framme.

Med tåg och buss: Naturum Vattenriket ligger 400 m väster om centralstationen i Kristianstad.

Med bil: Ta av från väg E22 vid trafikplats Vilan. Kör mot Högskolan. Efter knappt 1 km, sväng höger i rondellen till naturum.

Kontakt

E-postadress

Kristianstads kommun

+46 44 13 50 00

kommun@kristianstad.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen