Vattenriket

Lillöområdet med Lillöborgen, besöksplats i Vattenriket

Vattenriket

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

För 400 år sedan var Lillö ett ståtligt vitt slott i fem våningar. Idag är det en spännande borgruin längs Linnérundan. Bakom murarna ger ljud, ljus och föremål en aning om det medeltida livet på Lillö.

När du står på borggården och blickar ut över landskapet är det som att titta tillbaka i historien. Vart du vänder dig breder öppna våtmarker ut sig. Strandängarna runt Lillö är ett levande kulturlandskap. I århundraden har människor och betesdjur hållit markerna öppna. Bete och slåtter har gett ett rikt växt- och fågelliv.

På sommaren flyter ån stilla, på vintern breder den ut sig över Isternäset. På försommaren spelar vadarfåglar över strandängarna. På hösten och vintern rastar gäss i våtmarkerna och havsörnen jagar efter mat längs ån.

Vid Lillö finns en brygga där du kan fiska eller lägga till med båt.

Livet på Lillö

Utvändigt är borgruinen nästan intetsägande. Det är när du kliver in som det blir spännande. Låna nyckel på naturum Vattenriket. När ögonen vant sig framträder borgens källarvalv. Ljud och ljuseffekter gör det lätt att föreställa sig liv och rörelse från kök och brasa.

Den första borgen byggdes på 1200-talet. Våtmarkerna, vallgraven och Helge å gjorde Lillö lätt att försvara. Sedan dess har den brunnit, raserats och byggts upp flera gånger när danska godsägare försvarade det danska riket mot svenskarna.

Visst var det oroliga tider, men de flesta dagarna var det vardag. Utställningen ”Livet på Lillö” visar kopior av föremål som hittats i vallgraven. Föremålen berättar om vardagliga sysslor. 1658 slöts freden där danskarna förlorade Skåne. Lillö sköts i ruiner för sista gången.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Fågelskådning Fågelskådning
  • Kulturmiljö Kulturmiljö
  • Fiske Fiske
  • Forn-/kulturminne Forn-/kulturminne
  • Sevärdhet Sevärdhet
  • Vattenriket Vattenriket
  • Parkeringsplats Parkeringsplats
  • Bänkbord Bänkbord
  • Toalett Toalett

Parkering

Det finns en stor grusad parkering knappt 500 meter från borgruinen.

Hitta hit

Till fots: Lillö ligger längs den nordvästra delen av Linnérundan.

Med buss och tåg: Åk till Kristianstads centralstation och promenera längs Linnérundan till Lillö. Hela rundan är 6 km.

Med bil: Från Kristianstads centrum kör du Långebrogatan västerut. Efter andra rondellen, följ skyltning åt höger mot Lillöområdet. Följ Lillövägen till parkeringen och fortsätt till fots knappt 500 meter till Lillö borgruin.

Kontakt

E-postadress

Kristianstads kommun

+46 44 13 50 00

kommun@kristianstad.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen