Vandring

Sjöbo-Knäppan runt, Östgötaleden

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 6.3 km
  • Svårighetsgrad Grön - enkel

Åtgärder

Beskrivning

Rekommenderad startplats är vid Slaggbron, där beskrivningen utgår ifrån eller från naturreservatet Sjöbo-Knäppans parkering. Eftersom det är en rundslinga kan man givetvis börja var som helst på slingan.

Från början av 1800-talet fram till 1961 kördes slagg, rester från Motala verkstads metalltillverkning, över slaggbron och tippades på slaggbacken på andra sidan. Slaggbron går över Motala ström, precis innan utloppet till sjön Boren. Bron är en utmärkt plats att följa naturens skiftningar ifrån. Vandringen går genom Sjöbo-knäppans naturreservat. En utsiktsplattform är placerad alldeles vid stranden där det framför allt vintertid är rikt på sjöfåglar, även havsörns syns regelbundet patrullera längs med Motala ström och Boren. Hela reservatet ligger på gammal kulturmark och har brukats som betes- och slåttermark sedan lång tid tillbaka. Första delen av vandringen, från slaggbron till ”gröna plan” är tillgänglighetsanpassad.

”Gröna plan” är en plats dit Motalaborna redan i början av 1900-talet tog med sina matsäckskorgar till. Här kan man bada i knäppaviken, en badbrygga finns. Här finns också en grillplats. Vid Sjöbo-torpet finns toalett. Sträckan mellan slaggbron och parkeringen efter Sjöbo-torpet är också tillgänglighetsanpassad.

I det vattennära läget går man sedan på spänger som går igenom sumpskog och fram till ett kalkrikkärr, Hulthagekärret, som är plats för kalkälskare däribland många orkidéer. Här kan man i årstidsordning hitta bland annat majviva, flugblomster, vaxnycklar, blodnycklar, den "köttätande" tätörten, kärrknipprot och slåtterblomma. På väg dit finns ett fågeltorn för den som vill spana på fåglar över Borens vass.

Vandringen fortsätter på olika storlekar på småvägar med hus och hagar och slutligen på större stig där man går en längre stäcka genom åkermark för att sedan komma ut på skogsväg. Märkningen visar sedan på en längre grusväg genom åkermark som mynnar ut i ett bostadsområde, Ekenenäs. Sista sträckan går på stig i skog där man strax är framme vid slaggbron.

Tänk på att denna slinga går genom betesmark. Om man har med sig hund och vill undvika betesdjur går det därför att välja cykelleden som inte går genom Sjöbo-Knäppans naturreservat och på så sätt undvika betesmarkerna.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring
  • Redaktörens val Redaktörens val
  • Rundslinga Rundslinga

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering
  • Nära toalett Nära toalett

Nedladdningar

Kontakt

Adress

Kontakta mig om du har frågor om Motalas Naturkarta.

E-postadress

Hilda-Linn Berglund

hilda-linn.berglund@motala.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Motalas Naturkarta

Motalas Naturkarta

Öppna detta i appen