Vandring

Hovetorp - Bjärka-Säby, Östgötaleden

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 6.0 km
  • Tid 2 tim

Åtgärder

Beskrivning

En lättvandrad etapp på 6 kilometer mellan Hovetorp och Bjärka-Säby i det östgötska eklandskapet.

Börja din vandring i Hovetorp och följ skyltningen bakom kraftverket. Väl förbi det är det vandring på stig längs Kinda kanal i några kilometer. På våren blommar här först mängder av vitsippor och därefter liljekonvaljer. Leden viker av från kanalen och passerar några fastigheter. Följ den orangea skyltningen så tar du dig förbi. Leden går sedan på grusväg i några hundra meter och passerar lägergården KFUM-gården. När grusvägen tar slut går leden vidare på en stig till vänster. Här går du i kanten av ekskogen med utsikt över fält. Här växer också mycket liljekonvaljer på försommaren. Efter ett tags vandring gör leden en skarp sväng till vänster, och följer då en grusväg i en knapp kilometer. Håll utkik efter en orange pil på en stolpe, där leden svänger höger in på en smal stig. Stigen slingrar sig genom lövskog i några hundra meter. Till slut kommer du fram till en korsning där en gångväg är byggd under bilbron. Vid korsningen finns en skylt med "Fornhem". Gör gärna denna avstickare på ca 250 meter för att besöka en väldigt charmig hembygdsgård samt en hage med hjortar som funnits där sedan 1600-talet.

Om du inte vill besöka Forhem, tar du höger och följer skyltningen mot Bjärka-Säby. Nu är det bara ca 600 meter kvar att vandra. Den sista vandringen går genom vacker bokskog, och i slutet av den syns det gula karakteristiska slottet "Nya Slottet Bjärka-Säby".

I Bjärka-Säby kan du välja att besöka det sommaröppna cafét, bada vid badplatsen, fylla på dricksvatten eller besöka toaletten. På sommaren genomförs även vissa guidade visningar av Nya Slottet samt musikevenemang.

Res hit med kollektivtrafik

Länkar

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Nedladdningar

Kontakt

Adress

Kontakta oss om du har frågor om något på Naturkartan Linköping.

E-postadress

Naturgruppen

+46 13 20 60 00

mosdriftsupport@linkoping.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen