Vargkitteln naturreservat

I sprickdalen där Trolldalen och Vargkitteln ligger forsade en mäktig isälv fram när inlandsisen smälte för 10 000 år sedan. Vattnet slipade dalsidans kanter och satte snurr på stora stenar, som borrade sig rakt ner i berget och bildade så kallade jättegrytor. De branta dalsidorna är klädda av gammal skog med många sällsynta mossor, lavar och svampar. Reservatet ingår i Natura 2000, som är EU:s nätverk för värdefull natur.

Att göra:
 • Naturreservat
Tillgänglighet:
 • Nära parkering
Hitta hit:

Följ skyltar från Frösvidal, som ligger ca 1 mil nordväst om Örebro. Håll vänster i första korsningen och höger i grustaget och kör ytterligare några kilometer. Parkera vid Igeltjärn. Vandra från p-platsen, samma väg som ovan, knappt 1 km fram till reservatet som ligger på höger sida.

Kontakta oss

Servicecenter

Kontakta oss om du har frågor om Örebros friluftsliv.
Tel: 019-211000

Vill dit
Var där
Kommentera
 • Peter von Friesendorff

  Var där idag och till min förvåning så är det någon som röjt upp rejält. Nu kan man vandra hela rundslingan och det var gott om plats vid grillplatsen som utökats med ytterligare en eldstad, Toppen👍🏻👍🏻👍🏻

  mer än ett år
 • Martin

  Jättefin vandring, tag med egen ved då det inte finns på plats vid vargkitteln. Söder om vargkitteln verkar leden vara omarkerad.

  mer än 2 år
 • Therese Aremyr

  Återkoppling från reservatsförvaltare: Vår entreprenör har varit ute och kapat träd som låg över stigarna vid Vargkitteln/Trolldalen/Lövbrickan. Hoppas att det ser bra ut nu.

  mer än 5 år
 • Peter von Friesendorff

  Går man från lövbrickan genom vargkitteln så får man tyvärr klättra både under och över ikullblåsta gamla träd. Rätt besvärligt och hoppas ansvariga tar och röjer upp. Vattenfallet är dessutom just nu torrlagt

  mer än 5 år
 • Kalleville

  Väl värt en vandring. Tag gärna med korv för grillning mitt i vattenfallet.

  nästan 7 år