Vandring

Västanvik rundslinga, Östgötaleden

Vandring

5 av 5 stjärnor 5,0 (se recensioner)

Information om leden

 • Längd 10.0 km
 • Tid 3 tim
 • Svårighetsgrad Blå - medel

Åtgärder

Beskrivning

I Västanvik går Östgötaleden i en skärgårdsliknande miljö precis vid Vättern. Leden som är 10 km lång följer mestadels stigar längs Vätterns strand bland gamla tallar med fantastiska utblickar över Vättern. Delar av leden går man genom en sumpskog på spångad led samt bredvid fårhagar och en våtmark. Leden är lämpad för hundar då slingan undviker att gå i betesmarker. Under mindre sträckor går leden på småvägar nära tätorten. Flera delar av leden går tomtnära. Leden har ett vindskydd. Jämt spritt längs rundslingan finns det badplatser och grillplatser med fina utblickar över Vättern. Det finns också torrdass vid två av Västanviks hamnar, öppna från våren till slutet av oktober. Till grillplatserna bör man ta med sig egen grillkol. Leden går på flera ställen över lite brantare berg och klippor och är därför inte anpassad för funktionshindrade och barnvagnar. På flera platser längs leden finns det bänkar och ibland även bord för den som vill ta sig en fikapaus. Leden går enkelt att nå med kollektivtrafiken.

Leden passerar nära en stensättning från brons/järnåldern i nordvästra kanten av udden. Det finns också en hällkista och en hålväg nära busshållplatsen Åtorpsvägen, samt flera torplämningar.

Västanviks samfällighetsförening äger marken, inklusive den skyddsvärda gamla tallskogen, längs hela leden och det är de boende i området som sköter leden och alla friluftsanläggningar. Markägaren undanber sig cykling på leden.

Res hit med kollektivtrafik

Adress

  MEDEVI BRUNN

  591 97 Motala

  Sverige

Länkar

Aktiviteter och faciliteter

 • Vandring Vandring
 • Tysta platser Tysta platser
 • Promenad Promenad
 • Rundslinga Rundslinga

Tillgänglighet

 • Nära parkering Nära parkering
 • Nära kollektivtrafik Nära kollektivtrafik
 • Nära toalett Nära toalett

Underlag

Grus, asfalt, spång, berg i dagen ...

Parkering

I Medevi brunn.

Kommunikationer

Buss går vissa tider till Medevi och Västanvik.

Hitta hit

Med bil åk från RV 50 mot Medevi och parkera vid Medevi brunn eller mot Västanvik och parkera nära korsningen Åtorpsvägen, vid skylten Välkommen till Västanvik. Med buss åk till Medevi brunn eller hållplatsen Åtorpsvägen i Västanvik.

Nedladdningar

Kontakt

Adress

Kontakta mig om du har frågor om Motalas Naturkarta.

E-postadress

Hilda-Linn Berglund

hilda-linn.berglund@motala.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen