Vandring

Björkliden-Tornehamn, Rallarvägen och Nordkalottleden

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 4.5 km

Åtgärder

Beskrivning

Rallarvägen är en 55 km lång vandringsled från Abisko Östra till Rombaksbotn i Norge. Leden följer den materialväg som anlades i slutet av 1800-talet för att transportera material vid bygget av järnvägen.
Sträckan mellan Björkliden och Tornehamn är mycket lättvandrad och går genom frodig ängsbjörkskog med högväxta örter som smörboll och torta. Turen startar på östra sidan av järnvägen mitt emot järnvägsstationen i Björkliden. Efter ungefär halva vägen når du en utsiktsplats med vid utsikt mot Lapporten (Čuonjávággi). I Tornehamn kommer du först till Rallarkyrkogården. Kyrkogården ligger på vänster sida ovanför stigen och det finns en rastplats intill. Här är den legendomsusade kockan Svarta Björn begraven. Det finns en minnessten över Svarta Björn mellan kyrkogården och järnvägen.

Den som vill besöka Tornehamns kyrka fortsätter på Rallarvägen rakt fram och svagt nerför efter Rallarkyrkogården. Efter en bit delar materialvägen på sig. Den högra stigen tar av mot kyrkan och det gamla rallarsamhället. Den andra fortsätter mot Kopparåsen.

Tid: 2-3 timmar

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Underlag

Lättvandrat underlag. Inga större höjdskillnader.

Kommunikationer

Björkliden ligger cirka 10,5 mil från Kiruna. Det går både bilväg (E10) och järnväg hit. Tornehamns naturrastplats vid E10 ligger cirka 11 mil från Kiruna. Från rastplatsen är det cirka 3 kilometers vandring till Tornehamns rallarkyrkogård.

Länstrafiken Norrbottens webbplats
Vy Tågs webbplats
SJ:s webbplats
Kiruna Lapplands webbplats

Kontakt

E-postadress

Länsstyrelsen Norrbotten

[email protected]

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare eller till ansvarig förvaltare.

Recensioner