Vandring

Aktse-Pårte, Kungsleden

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 23.0 km

Åtgärder

Beskrivning

Sträckan är lång, ansträngande och omväxlande och du går nästan hela tiden i Sareks nationalpark. Etappen innehåller en båtfärd och vandring både på kalfjäll och i barrurskog.

Från Aktsestugan leder 1 kilometer spång fram till båtbryggan vid sjön Lájtavrre. För att ta dig över fjällsjön kan du köpa motorbåtskjuts av stugvärden som trafikerar sträckan enligt tidtabell. Det finns även roddbåtar att låna och en roddled uppmärkt med vita skyltar. Kom ihåg att det alltid måste finnas en båt på varje sida om vattnet om du använder båtarna. Det kan innebära att rodden måste göras tre gånger. Tänk på att sjön är exponerad och att det kan blåsa rejält här. Det är Länsstyrelsen som ansvarar för roddleden och roddbåtarna.

Från båtbryggan och raststugan Laitaure leder den flacka och lättvandrade stigen genom björk- och granskog fram till bron över Suobbatjåhkkå. Efter bron löper leden brant upp på kalfjället där vyerna är vida. Efter halva vandringen kommer du till raststugan Jågge, där det kan vara lämpligt att rasta om vädret är grinigt. En bit efter raststugan blir stigen stenig och efter passet mellan Favnoaivve och Huomnásj även rejält brant ner mot Pårtestugan. Sista biten vandrar du genom en orörd barrurskog med rikt djurliv.

Det finns bra tältplatser även på kalfjället längs sträckan.

Större delen av leden sköts av Laponia.

Tid: 8-10 timmar

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Fakta

Yta

En kilometer spång i början av vandringen och därefter lättvandrad stig. En brant stigning leder upp till kalfjället och sedan är leden fin att vandra fram till några kilometer efter raststugan Jågge. Därefter blir leden stenig och efter höjden Huomnásj även brant ner till Pårtestugan.

Kommunikationer

Kontakt

E-postadress

Länsstyrelsen Norrbotten

[email protected]

Organisationens logotyp

Länsstyrelsen Norrbotten

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare eller till ansvarig förvaltare.

Recensioner