Östgötaleden – Tjällmoslingan

Det här är en rundslinga som går igenom Tjällmos barrskogar på stigar, motionsspår och vägar. Rekommenderade startplatser vid Hagstugan, Kristinefors och Perkils kättil.

Lämplig start för vandringen är Hagstugan där det finns parkering, grillplats och bänkbord. Den drygt 2 mil långa leden går att korta av med en genväg förbi Västersjöns rastplats så det blir en rundslinga på 1 mil isället. Längs den västra sträckan går man på berg och genom kärr på spänger. Fram mot Tikhyttesjön går man på en höjd som ger bra utsikt över sjön medan man går mot den. Vidare går man på spänger genom myrmark med öppna vidder och senvuxna tallar. En bit från leden ligger Varg-Fredriks koja, en koja/stuga som byggdes kring 1835-1840. Här bodde vargjägaren Carl Carlsson med hustru och fyra barn. En vägvisningspil visar vägen till det som är kvar och här finns ett bänkbord.

I norr går man en bit på landsväg och kommer till slut fram vid Skönnarboleden. Här kan man vika av till utsiktsplats vid Tyleklint. Här går leden en kort bit jämsides med Skönnarboleden för att sedan vika av söderut. Här vandrar man genom skogs- och odlingslandskap delvis på grusvägar, en kortare bit på asfalt för att sedan gå genom vackra barrskogar på fina stigar igen. I närheten av Annsjön går stigen går förbi Perkils Kättil en av Sveriges största jättegrytor som bildades under slutet av istiden av en roterande sten som borrades ner i berggrunden av det forsande vattnet. Här finns också en grillplats vi parkeringen och en badplats nere vid Annsjön. Leden går slutligen genom en vacker bokskog för att till slut komma ut till Hagstugan igen.

Leden är mycket nära Tjällmo där man kan köpa och äta mat samt övernatta. En bra plats att utgå från.

OBSERVERA! Leden har permanent dragits om mellan Västersjön och St. Svartgölen på grund av vindkraftverksbyggnation. Vi har röjt den nya ledsträckan och håller nu på med markering. Den är däremot snitslad och lätt att följa redan nu. Leden här på naturkartan gäller för den nya sträckan.

Svårighetsgrad: Blå - medel
Att göra:
  • Vandring
  • Löpning
Tillgänglighet:
  • Nära parkering
Faciliteter:
  • Rundslinga
Längd: 23.4 km
Hitta hit:

Kör genom Tjällmo och sväng mot Godegård cirka två kilometer norr om samhället. Det är skyltat elljuspår. Fortsätt ytterligare ett par kilometer. Sväng där det är skylt som visar till Hagstugan.

Kontakta oss

Fia Sundin

Kontakta mig om du har frågor om Motalas Naturkarta.

Vill dit
Var där
Kommentera
  • Petra Björk

    Gick leden idag, mycket trevligt, appen va toppen då det stundtals va längre mellan markeringarna.

    mer än ett år