Fågelsångsdalen

Fågelsångsdalen är en lummig oas i odlingslandskapet. Här varvas öppna betesmarker med blandad lövskog. Sularpsbäcken rinner genom dalen och dränker alla eventuella trafikljud med sitt porlande tillsammans med områdets fåglar.

Tänk på att terrängen bitvis är brant och att stigarna kan vara smala. Visa också hänsyn mot betesdjuren som outtröttligt håller fäladsmarkerna öppna med sitt bete.

> Mer information samt föreskrifter (Länsstyrelsen Skåne)

> Kort info om allemansrätten (Lunds kommun)

Fakta

Fågelsångsdalen är ett klassiskt utflyktsmål för såväl skogspromenader som naturvetenskapliga exkursioner. Området är sedan länge besökt av studenter och självaste Carl von Linné brukade ta sig hit under sina studier i Lund. Bland de mer än 300 växtarterna i området kan rariterna vitskråp och bäckfräne nämnas.

Området vi ser idag skiljer sig dock väsentligt från det som Linné såg. I början av 1800-talet beskrevs området som öppet med få träd för att i början av 1900-talet gå över till halvöppet. Idag är Fågelsångsdalen bitvis igenväxt, men hålls fortfarande öppet av betesdjur.

Även för den geologiskt intresserade är dalen ett givet utflyktsmål. I Fågelsångsdalen ligger nämligen den globala referenspunkten för gränsen mellan de geologiska perioderna mellersta och yngre ordovicium – detta är en av två så kallade GSSP-punkter i Sverige.

Att göra:
 • Naturreservat
Parkering:

Strax söder om Hardebergaspåret finns en mindre parkering och du kan med fördel även ställa bilen i Södra Sandby för att få en vacker promenad till reservatet.

Hitta hit:

På Hardebergaspåret tar du dig med cykel hela vägen till Fågelsångdalen. Ingångar till reservatet finns i de södra och östra delarna av reservatet.

Kontakta oss

Lunds kommuns medborgarcenter (länk för e-post)

Besöksadress: Brotorget 1, 221 00 Lund. Telefonnummer: 046-359 50 00.

 • Hemnära naturupplevelser

  14 jul

  I Lunds kommun behöver du inte ta bilen för att få naturupplevelser – du har ofta flera härliga områden en promenad eller cykeltur bort. Här kommer tips på sju områden att upptäcka under hemestern. SANKT HANS BACKAR Soptippen som blev en oas i staden. Här finns ängar, betesmarker, dammar, en skogsträdgård och höga kullar med milsvida utsikter. > Gå direkt till Sankt Hans backar HÖJEÅDALEN Mellan St Lars och Värpinge sträcker sig Höjeådalen – här finns promenadstigar, p...

 • Skåda fågel!

  21 sep

  Var ska jag skåda? Måste kikaren kosta tjugo tusen kronor? Hur skiljer jag på alla fåglar? Att komma i gång med fågelskådning kan verka svårt, men med intresse och tålamod kommer du långt. Vi pratade med Erik Hirschfeld som har skrivit boken Bli en fullfjädrad fågelskådare. Han ger oss sina bästa tips på hur du börjar med fågelskådning. Erik Hirschfeld är fågelskådare, författare, fotograf och föreläsare. Foto: Anders Roos Så, hur kommer jag i gång med fågelskådning? Som o...