Eldningsförbud gäller i hela Kronobergs län från den 23 maj klockan 12 och tills vidare. SMHI:s vädervarningar och brandriskprognos visar på fortsatt hög brandrisk i Kronobergs län. Länsstyrelsen har därför beslutat om eldningsförbud som gäller från klockan 12 den 23 maj 2024 och tills vidare i hela Kronobergs län. Eldningsförbudet innebär att eldning och grillning i skog och mark inte är tillåten utanför sammanhållen bebyggelse på annat än fasta grillplatser. Med sammanhållen bebyggelse menas tätbebyggt område, det vill säga tomter som gränsar till varandra eller skiljs åt av endast en väg, gata eller park. Eldningsförbudet hindrar inte grillning i till exempel vanliga trädgårdsgrillar på egen tomt.

Läs mer
Cykling

Växjö Runt

Cykling

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

 • Längd 41.0 km
 • Tid 3 tim
 • Svårighetsgrad Blå - medel

Åtgärder

Aktuellt

Från och med 27 mars år 2020 ingår Norra Sjörundan förbi Bredvik och Bergunda som ledsträcka på det unika stråket Växjö Runt. Ny dubbelriktad vägvisning gäller mellan Bergsnäsviken, Bredvik och Sanden i naturreservatet Bokhultet. Växjö kommun utvecklar Bäckaslöv och bygger en ny stadsdel med bostäder och plats för kontor, handel och en ny grundskola. Delsträckan förbi Bäckaslöv hålls delvis avstängd, då tung byggtrafik korsar gruscykelvägen. Cykla ofta och säkert!

Beskrivning

Drygt fyra mil långa Växjö runt gör ett komplett varv runt staden och binder samman de sex sjöarna, de åtta naturreservaten och stadens bostadsområden. Den välmarkerade leden bjuder på välkända miljöer, men också flera överraskningar som är dolda för den som färdas i bil. Broar och vatten vid Trummen och Helgevärma, Knutsgårds ljusa höjder, Fylleryds tallskog och smalspåret förbi Evedal. Längs rundslingan finns flera fina rastställen med bad och bryggor, utsikts- och grillplatser, vindskydd och andra bekvämligheter. Våren 2024 finns skyltkonceptet Hop off Växjö runt på plats för att locka till nya upptäcktsfärder utmed stråket. Packa fikakorgen och njut av en tur genom tätortsnära natur! Visa hänsyn så trivs vi alla på detta unika stråk Växjö runt.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

 • Cykling Cykling
 • Vandring Vandring
 • Ridning Ridning
 • Löpning Löpning
 • Rundslinga Rundslinga

Tillgänglighet

 • Nära parkering Nära parkering
 • Nära kollektivtrafik Nära kollektivtrafik
 • Barnvagnstillgängligt Barnvagnstillgängligt

Underlag

Främst grus och asfalt

Hitta hit

Växjö runt är ett drygt 4 mil långt gång- och cykelstråk runt Växjö stad. Startplats för rundan är valfri och såklart kan genvägar via stadens cykelvägar göras för de som vill uppleva en kortare tur.

Nedladdningar

Kontakt

Adress

Telefon 0470-410 00

E-postadress

Kontaktcenter

info@vaxjo.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Växjö Naturkarta

Växjö Naturkarta

Öppna detta i appen