Cykling

Utvandrarled - Cykelleden

Cykling

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 149.7 km
  • Svårighetsgrad Grön - enkel

Åtgärder

Beskrivning

Att uppleva Vilhelm Mobergs utvandrarbygd på cykel ger en närhet till historien om Kristina och Karl-Oskar. Det är härifrån Vilhelm Moberg tog sin inspiration till sitt världskända berättande. Det är här du hittar platserna som Ljuder, Klasatorpet, Duvemåla, Moshult, Åkerby vägskäl, Duvemåla, Korpamoen bland annat. Romanens platser finns på riktigt här i Glasriket, i Småland. Miljön, naturen och människorna från Vilhelm Mobergs barndom har präglat flera av hans kända romaner och utefter Utvandrarleden får du möjlighet att uppleva flera av dem.

Leden går på lättcyklade landsvägar och grusvägar. Utefter slingrande vägar genom skogar, förbi den småländska landsbygden och mindre samhällen där du kan stanna till för en fika eller proviantering.

Du kan välja mellan att cykla leden på egen hand eller boende och mat inkluderat. Oavsett vilket du väljer så kommer historiens vingslag följa dig på färden, och så mycket närmare känslan för den småländska landsbygdens historia från mitten av 1800-talet är det svårt att komma.

Längs med leden finns ett flertal övernattningsmöjligheter. Vandrarhem, Gårdshotell och Campingplatser. Du kan vandra helt på egen hand men även köpa paket där både boende och mat ingår. Mer finns att läsa på utvandrarleden.se

Vill du ha full koll på historien runt de platser du passerar så finns det utförliga och spännande färdbeskrivningar. Dessa kan köpas hos Korrö Gårdshotell, Grimsnäs Herrgård, Långasjö vandrarhem samt Moshults vandrarhem. Kontaktuppgifter hittar du på utvandrarleden.se

Utvandrarleden finns som både vandringsled och cykelled och just nu är du inne och tittar på cykelleden. Lederna skiljer sig åt men båda passerar platser där historien om Utvandrarna är ständigt närvarande.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Cykling Cykling
  • Rundslinga Rundslinga

Parkering

Parkering hittar du vid samtliga boendeanläggningar som är kopplade till Utvandrarleden

Kommunikationer

Vill du resa hit med tåg så föreslår vi Emmaboda som start och/eller slutstation. Leden passerar Emmabodas centrala delar.

Nedladdningar

Kontakt

E-postadress

turism@emmaboda.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen