Tysta platser

Skråhallabergen

Tysta platser

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Sommarcykla ut mot Vikensved och du passerar Skråhallabergens gröngnistrande lövtak och bokskogens pelarsalar. Backen upp är brant och gör gott för höfter och vader. Grönsångare och stenknäck trivs i den svala ädellövskogen. Vissa år hörs sällsyntheter som mindre flugsnappare. På gamla träd växer lunglav och bokfjädermossa. Här kan du njuta av naturlig tystnad med fina vyer på din tur söderut utmed Sigfridsleden till naturreservatet Bökeskog. Stigen slingrar fram under lövtaken och är bitvis stenig men framkomlig i din takt. Välkommen ut!

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring
  • Naturvärde Naturvärde
  • Tysta platser Tysta platser
  • Trailrunning Trailrunning

Fakta

Senaste ljudmätning 2020-05-24: Snittvärden mellan 29-40 dB (A). Lätt bris i trädkronor, fågelsång, vägljud i fjärran. Några tips vid besöket:
Stäng av - sätt mobilen på ljudlöst och var frånkopplad när du är i skogen.
Värdera stunden - släpp alla vardagstankar för att vara närvarande här och nu.
Gå långsamt - sakta in och gå långsammare än normalt på vandringsstigen.
Lyssna - naturen är nästan aldrig helt tyst, och dess ljud har ofta en rofylld effekt.
Lukta och känn – varje skog har sina egna dofter, som skiftar med årstid och väder. Känn på den sträva barken eller på den mjuka mossan.

Tysta platser i ett område innebär att upplevelsen av önskvärda ljud starkt överväger påverkan av störande buller. Vid tysta platser ska minst 80 % av besökarna i ett område efter besöket anse att de har upplevt en god ljudmiljö lägre än 45 dB (A). Här kan man omges av naturens egna ljud; som vågskvalpet från sjön, en bris i lövverket eller fågelsången. Det finns flera tysta platser runt Växjö stad som är markerade i naturkartan. Stadens ljud är alltid närvarande, men relativt tysta platser finns ändå nära. Vindstyrka, väder, årstid samt tid på dygnet påverkar hur de tysta platserna upplevs i stunden.

Vägbeskrivning

Skråhallabergen ligger mellan Notteryd-Vikensved.

Kontakt

Adress

Telefon 0470-410 00

E-postadress

Kontaktcenter

[email protected]

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare eller till ansvarig förvaltare.

Recensioner