Vandring

Jägaregaps stig

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 1.0 km
  • Svårighetsgrad Grön - enkel

Åtgärder

Beskrivning

En mysig vandring ut på en tallbevuxen ås med sjökontakt på båda sidor. Åsen är en förlängning från Växjö och Evedal, den har bara dykt ner en bit under Helgasjöns vatten hit ut. Längst ut väntar en fin grillplats med magisk sjöutsikt. Ett härligt sätt att vandra och uppleva en av Växjös gröna pärlor. Centralt men ändå så avskilt från stadens brus. Välkommen ut och njut!

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring
  • Tysta platser Tysta platser

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering
  • Nära toalett Nära toalett

Fakta

Senaste ljudmätning 2020-06-03: Snittvärden mellan 32-42 dB (A). Vågskvalp, trädbris, fågelsång och passerande båtliv i farleden sommartid. Några tips vid besöket: Stäng av - sätt mobilen på ljudlöst och var frånkopplad när du är i skogen. Värdera stunden - släpp alla vardagstankar för att vara närvarande här och nu. Gå långsamt - sakta in och gå långsammare än normalt på stigen ut hit. Lyssna - naturen är nästan aldrig helt tyst, och dess ljud har ofta en rofylld effekt. Lukta och känn – varje skog har sina egna dofter, som skiftar med årstid och väder. Känn på den sträva barken eller på den mjuka mossan.

Tysta platser i ett område innebär att upplevelsen av önskvärda ljud starkt överväger påverkan av störande buller. Vid tysta platser ska minst 80 % av besökarna i ett område efter besöket anse att de har upplevt en god ljudmiljö lägre än 45 dB (A). Här kan man omges av naturens egna ljud; som vågskvalpet från sjön, en bris i lövverket eller fågelsången. Det finns flera tysta platser runt Växjö stad som är markerade i naturkartan. Stadens ljud är alltid närvarande, men relativt tysta platser finns ändå nära. Vindstyrka, väder, årstid samt tid på dygnet påverkar hur de tysta platserna upplevs i stunden.

Underlag

Stigar

Kupering

Flackt

Parkering

En större grusparkering väntar vid Jägaregap.

Hitta hit

Jägaregaps stig börjar i Jägaregaps naturreservat som är belägen i norra delen av Helgö.

Kontakt

Adress

Telefon 0470-410 00

E-postadress

Kontaktcenter

[email protected]

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner