Vandring

Framtidsleden

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 38.0 km
  • Svårighetsgrad Grön - enkel

Åtgärder

Beskrivning

Den 38 kilometer långa Framtidsleden gör en bred ögla mellan samhällena Älghult, Alstermo och Målerås. Du kan göra varvet till fots eller avverka de smala grusvägarna på cykel. Fågelsång och småländska röda bondgårdar följer färden genom skogar, våtmarker och blomsterängar.

I Älghult kan du besöka Biodlarmuseet, hembygdsgården och Älghults grusängar, varifrån det bara är några kilometer till Södresjö med ett fint fågeltorn.

Åtta kilometer sydväst om Älghult finns Höneströms blomsteräng. Härifrån är det mödan värt att göra en liten avstickare till den dramatiska ravinen Uvaklöva. Från Höneströmsdammen fortsätter färden österut längs Alsterån. Efter tre kilometer följer Åbron och då kan du välja att korsa bron och ta västerut mot Höneskruvs kraftledningsgata som är en av Kronobergs fjärilsrikaste platser, eller fortsätt söderut mot Silvereke och de vackra hagmarkerna som har en mycket artrik ängssvampsflora såsom rariteterna sepiavaxskivling och praktvaxskivling.

Sedan fortsätter färden till glasbruksorten Målerås och ett kort gästspel i Kalmar län. Fyra kilometers färd mot sydöst leder till Koppekull där det finns en mycket stor ek. Leden viker snart av norrut och passerar Hetalåga innan du når Gillbonderyd. Här finns en sevärd kolerakyrkogård omgiven av några av Uppvidinges äldsta och grövsta ekar. Här finns även en välbevarad varggrop.

Ytterligare fem till sex kilometer norrut passerar leden Alsterfors som tidigare var berömt för sitt glasbruk och Sveriges minsta bensinmack. Härifrån gör du sällskap med landsvägen mot Alstermo och korsar Alsterån. Intill ån växer grova aspar där sällsynta skalbaggar och svampar påträffats. I den vackra byn Södra Rås finns blåsippor och många stora ekar. Sex kilometer återstår här till Älghult.

Aktiviteter och faciliteter

  • Cykling Cykling
  • Vandring Vandring
  • Rundslinga Rundslinga
  • Kulturstig Kulturstig

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering
  • Nära kollektivtrafik Nära kollektivtrafik
  • Barnvagnstillgängligt Barnvagnstillgängligt

Fakta

Leden är tydligt märkt genom skyltar och färgmarkering.

Södresjö är Upvidinges bästa fågelsjö.

Strömfiske i Alsterån, med lite tur nappar öringen.

Uppvidinge biodlarmuseum är unikt i Sverige med biodlarhistoria och stort myllrande bisamhälle.

Målerås glasbruk har rötterna i 1890-talet och är idag Sveriges största privatägda glasbruk. Produktionen omfattar konst- och prydnadsglas som har nått världsberömmelse.

Underlag

Större grusvägar blandat med asfaltsväg.

Parkering

Parkering finns i orterna

Kommunikationer

Kollektivtrafik från Växjö finns till Älghult och Alstermo. Målerås går att nå med buss från till exempel Nybro, Alstermo och Åseda.

Hitta hit

Du kan lämpligen börja turen i Älghult, Alstermo eller Målerås.

Kontakt

E-postadress

Kultur- och fritidsavdelningen i Uppvidinge kommun

[email protected]

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner