Norra Kvill, Nationalpark

I parken öppnar sig en trollsk värld av böljande mossmattor, stenblock i mängder, grova gran- och talljättar och näckrosprydda tjärnar.

Som orörd skog i södra Sverige håller de centrala delarna av Norra Kvill unikt hög kvalitet med stora naturvärden. Området är också en betydande sevärdhet.

Norra Kvill är ingen urskog men känns uråldrig och vild då den har stått orörd i över 150 år. Här finns tallar som är över 350 år gamla och granjättar som mäter hela 2,5 meter i omkrets och är 35 meter höga.

Källa: sverigesnationalparker.se

Att göra:
 • Nationalpark

Kontakta oss

Per Markus Jönsson

Naturskyddsenheten, samordnare friluftsliv och LONA

Vill dit
Var där
Kommentera
 • Johan Karlsson

  Instämmer, missa inte Kvilleeken!
  För övrigt trevlig vandring i nationalparken även om det är rätt brant emellanåt. Mycket äldre skog, mossa, stenblock och döda träd, och två fina små sjöar. Lagom utflykt för en dag.
  Verkar pågå upprustning av lederna och entren - säkert välbehövligt, dock en liten varning att det finns en skylt som pekar fel på vägvisare nr två om man tar höger vid vägvisare nr ett när man kommer upp till första sjön. Den översta skylten, "Stora Idgölenrundan" ska rimligen peka åt samma håll som "P 0.9 km".

  8 månader
 • Andréas S. Eriksson

  Att hitta hit är inte speciellt svårt och det finns gott om parkeringar.
  Till en början är det ganska god vandring upp till Stora Idgölen. Här finns rastplatser och här ifrån går det att ta flera olika vägar vidare. Jag valde att ta en mindre stig upp mot Lilla Idgölen och på vägen går man förbi vacker utsikt över en stor dalgång.

  När man är i trakten så är det väl värt att passa på att besöka Kvilleken. Bara några kilometer bort. Eken är Europas grövsta ek och har en ålder på över 1000 år.

  nästan 2 år