Vandring

Stenhuggarleden i Vånevik

Vandring

4 av 5 stjärnor 4,0 (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 9.4 km

Åtgärder

Beskrivning

Välkommen till Stenhuggarleden i Vånevik! Här kan du vandra längs kajer som stensattes för mer än 100 år sedan. Högar av skrotsten kantar spåren av gamla rallvägar och solen speglar sig i vattenfyllda stenbrott.

Längs med Stenhuggarleden kan du skanna QR-koder med din smartphone, dessa koder leder dig till digital guidning om platsen. Totalt finns 15 st QR-koder längs med leden.

Du väljer själv om du lyssnar på guidningen med eller utan hörlurar, men kom ihåg att ha batteriet laddat och gärna en powerbank för att vara säker på att batteriet i telefonen räcker.

Vill du bada rekommenderas ett dopp vid Södra kajen i Vånevik.

Det finns inget fika att köpa längs Stenhuggarleden. Ta gärna med något att dricka. Det finns många fina platser att sitta och fika på.

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring
  • Kulturstig Kulturstig

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering

Fakta

Allemansrätten ger dig som besöker naturen väldigt många möjligheter. Kom ihåg att det också ställer en del krav på dig för att vi alla ska kunna njuta av naturen och hålla den ren & snygg. Några tips är:

  • Du får inte gå på någons tomt eller plantering.
  • Ta med dina sopor hem
  • Parkera ditt fordon på platser som ej stör naturen, boende och andra trafikanter

Läs mer om allemansrätten här

Parkering

Det går att parkera på olika platser, beroende på vad du vill besöka och hur långt du vill gå. Vid Ångkransbrottet i Vånevik finns en utmärkt parkeringsplats i anslutning till Stenhuggarmuseet. Det går också att parkera vid Södra kajen i Vånevik, där det också finns en badplats. Om du vill börja i den södra änden av området så går det att parkera utmed Sjöhagsgatan.

Nedladdningar

Kontakt

Adress

0491-770 72 (maj-september)

E-postadress

Oskarshamns turistinformation

[email protected]

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner