Vandring

Örnkulleleden

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 2.6 km
  • Svårighetsgrad Blå - medel

Åtgärder

Beskrivning

Örnkulleleden är en 2,6 km lång sträcka som förbinder Stora alvarleden med Gösslundaleden. Leden är utmarkerad med stenrösen, som visar dig vägen.

Örnkulleleden kan nås från parkeringen utmed Resmovägen, precis väster om Ebbelunda. Under vandringen passeras Kritmossen med resterna av en 115 meter lång dammvall som hade till uppgift att dämma vatten från mossen. Enligt uppgift ska här ha funnits en skvaltkvarn (en typ av vattendriven kvarn för malning av säd), men inga spår av denna finns kvar. De stora stenfundamenten intill tros vara kvarlämnade varulager av kalkstenshällar s.k. ”palmar”.

Leden går över stenbron/dammvallen och fortsätter genom en liten skogsdunge och vidare genom en raserad stenmur. Härefter kan man se Örnkullen, ta sikte på denna. Från Örnkullen är det en vidsträckt vy över landskapet och platsen inbjuder till en stunds 3 KM vila. Intill leden kan man se flera små, raserade ”stenhus” som förr i tiden använts som fårvaktarkojor. Här finns också ett flertal mindre hällmarksområden och ett igenvuxet gravröse på den lilla åsen. Efter ytterligare några hundra meter når du Gösslundaleden

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering

Fakta

Visste du att Stora alvaret är världens största sammanhängande alvarmark?

Det är lantbrukarnas betesdjur som tillsammans med de tunna jordarna och kalkstensberggrunden skapat förutsättningarna för det speciella växt- och djurlivet som finns här.

Nedladdningar

Kontakt

Adress

0485-474 92

E-postadress

Matheus Tholin

matheus.tholin@morbylanga.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen