Cykling

Kamelrundan

Cykling

  • Län: Öland
  • 6695.69 km från dig
0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 22.7 km

Åtgärder

Beskrivning

Det här är en perfekt familjerunda, med möjlighet till en hel del andra aktiviteter än just cykel. Eller vad sägs om att rida kamel, eller varför inte bränna ur gummit rejält i en gokart-batalj? Längs den här rundan finns också möjlighet att uppleva kultur, hav, strand och dessutom glass. Såklart.

Vi startar turen vid Ormöga kamelfarm och tar oss sedan västerut genom det karga, öländska landskapet. Ganska snart belönas ni med, kanske, den vackraste cyklingen i Sverige. Kuststräckan är fullkomligt makalös. Och det går naturligtvis utmärkt att bada. Nästan vart som helst. I Djupvik finns möjlighet att stanna till och äta något på Eliz restaurang. Här lämnar vi återigen havet bakom oss och styr in mot land. När vi kommer upp till stora vägen, nr 136, (ta det mycket försiktigt här, vägen är hårt trafikerad) är det bara ett par hundra meter till Ölands Gokart.

Vi väljer att passera över stora vägen mot Föra. Här finns den berömda ”Föralinjen”. Föralinjen var ett under andra världskriget initierat svenskt försvarsprojekt som gick ut på att man skulle skapa en försvarslinje. Försvarslinjen, som skulle gå mellan Djupvik vid Kalmarsund och Vässby vid östersjökusten, skulle konstrueras genom en kombination av dike och kanal. Detta skulle sedan fyllas med vatten med hjälp av pump och på så sätt skulle man stoppa lede fi… Men projektet gick inget vidare. Snart insåg man att det skulle ta 33 år att fylla diket med vatten… och slutade med att den ansvarige Kapten Thörnblad ställdes inför rätta.

I Föra finns också möjlighet att besöka Ölandsro för fika eller mat, Edins Lustgård eller Skabbekatten,för konst, glas och keramik. På väg tillbaka passeras Djurstad och Petgärde naturreservat, innan vi via slingrig grusväg letar oss tillbaka till startpunkten.

Se en del av rundan nedan:

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Cykling Cykling
  • Löpning Löpning
  • Promenad Promenad

Fakta

Distans: 22,7 km

Höjdskillnad: 77 m (1/5 i svårighetsgrad)

Underlag: 50% grusväg, 50% Asfalt. Vi rekommenderar en cykel anpassad för grusväg med bredare däck för störst njutning.

Karta: https://ridewithgps.com/routes/36336618

Busshållplatser: Ormöga, Ebbegärde, Föra vsk, Föra, Ingelstad, Södra Greda, Torp, Djurstad https://kalmarlanstrafik.se/

Nedladdningar

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen