Vandring

Gösslunda - Tingstad Flisor

Vandring

4 av 5 stjärnor 4,0 (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 3.5 km

Åtgärder

Beskrivning

Gösslunda-Tingstad flisor är en cirka 3,5 km lång led, markerad med stenrösen, som utgår från parkeringen mittemot infarten till Gösslunda by och fortsätter söderut.

Leden går vid sidan av Gösslunda naturreservat.

Efter att ha passerat en liten spång där vattnet brukar forsa fram efter snösmältningen, är du uppe på en torr höjdrygg. Här finns resterna av en så kallad stensträng som troligtvis kan dateras till äldre järnålder.

Vid Tingstad flisor kan du fortsätta på leden söderut mot Penåsa.

I samarbete med Google

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering
  • Nära toalett Nära toalett

Fakta

Gravfält och rösen

På en gammal strandvall som bildats efter istiden, ligger ett förhistoriskt gravfält med ett 70-tal synliga stensättningar, samt rester av två större rösen. Här reser sig Tingstad flisor, två stycken, drygt tre meter höga, tillhuggna kalkstensflisor.

Flisorna är av okänd ålder men finns omnämnda i en handling från 1393. I det en gång öppna vegetationsfria landskapet fungerade flisorna troligen som riktmärken. Tre vägar strålade samman här och det var sannolikt en mötesplats där det beslutades om gemensamma ärenden. Det finns också teorier om att deras 90-gradiga vinkel i förhållande till varandra kan ha fungerat som ett solur, för att markera tingets början och slut. Många historier och skrönor finns från denna sägenomspunna plats. I skogsdungen intill finns en källa, som dock kan vara lite svår att finna.

Kontakt

Adress

0485-474 92

E-postadress

Matheus Tholin

matheus.tholin@morbylanga.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen