Konst/kultur

Konstverk Gemenskap (Turkens bänk)

Konst/kultur

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

Kadim Akca är serieentreprenören som blev känd över hela landet när han 2010 släppte boken "Tänk som en turk om du vill lyckas i Sverige". 2012 tackade han sin hemort Värnamo genom att finansiera en uppvärmd bronsskulptur, en konstnärlig gestaltning av den parkbänk där han sov som uteliggare den första tiden i Värnamo 1970.

Kadim Akca föddes i Turkiet 1951. 1970 kom han till Sverige och Värnamo via ett främlingspass. Han hade gått fem år i skolan, förstod ingen svenska och hamnade på en parkbänk i Åbroparken. Tack vare invånarna i kommunen fick han en ny start och har sedan dess blivit en mycket framgångsrik företagare, verksam inom främst städning och fastighetsservice.

Konstverket Gemenskap, i dagligt tal "Turkens bänk", är en mjukt modellerad bänk med ett avtryck efter en människa, som om någon vilat där och just rest sig och gått. Bakom bänken finns ryggstödet i form av en fristående relief som visar ett landskap, en turkisk by vid ett hav till höger och ett svenskt landskap till vänster. Hela bänken är uppvärmd för att skänka värme året om.

Annika Heed (född 1955) är konstnären som gjort skulpturen. Annika är utbildad på Konstfack och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och är verksam som skulptör och tecknare. Bänken är gjuten på Herman Bergman Konstgjuteri i Stockholm.

Bänken Gemenskap är även en dansbänk. Läs mer om Värnamos dansbänkar på varnamo.se.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Konst/kultur Konst/kultur
  • Sevärdhet Sevärdhet
  • Sittbänk Sittbänk

Kontakt

Adress

Kontaktcenter Värnamo kommun Kyrktorget 1, 331 83 Värnamo Telefon 0370-37 70 00 www.varnamo.se

E-postadress

Kontaktcenter Värnamo kommun

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Värnamos Naturkarta

Värnamos Naturkarta

Öppna detta i appen