Friluftsområde

Borgen Outdoor

Friluftsområde

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Åtgärder

Beskrivning

En friluftsanläggning som bjuder på spänning för alla. Här kan du springa, cykla, spela discgolf, orientera, åka wakeboard, längdskidor och mycket mer.

Våra föreningar har gjort Borgen Outdoor till en utomhusarena med liv, rörelse och många adrenalinfyllda aktiviteter. Och med fina grillplatser, snygga vindskydd och den stora Aluminiumstolen, är det även spännande för den som inte är lika våghalsig av sig. Välkommen hit för att utöva just din favoritsport, testa något nytt, eller bara njuta av den vackra naturen här i Alandsryd.

På området finns flera enduro- och mountainbikeleder, två discgolfbanor med nio hål vardera, flera grillplatser samt en motionsstation med olika styrkeredskap. Vattenkran finns i närheten av parkeringen/stugan, där du kan spola av cykeln eller fylla på vattenflaskan.

Motionsspår

Det finns flera motionsspår för promenader och löpning. Elljusspåret är 2,4 km i kuperad terräng som även prepareras för skidåkning när det är möjligt. Hela naturskidspåret är 4,8 km långt, inklusive elljusspåret. Det är belyst på morgonen mellan kl. 5.30 och 9.00, och mellan skymning och kl. 23.00.

Discgolf

I området finns 2 discgolfbanor. Gul bana är anpassad för nybörjare och består av 9 hål som varierar mellan 45 och 83 meter. Första utkastplatsen ligger precis norr om Borgenstugan. Röd-vit bana är anpassad för mer erfarna spelare och består av 9 hål som varierar mellan 51 och 202 meter. Den första utkastplatsen finns nedanför backen vid Borgenstugan.

Banorna är gratis och alla är välkomna att spela. Discar finns att köpa på Hemmahallen i Värnamo.

Cykling

Borgen har flera markerade Enduro- och MTB-leder i varierande terräng. På området finns även en pumptrack. Barn kan med fördel cykla på den 250 meter långa barnbanan som ligger vid Borgenstugan, längst upp i backen. Det finns en 450 meter lång led på gräsytan närmast parkeringen, fylld med roligheter som doserade kurvor, upp- och nedförsbackar. Kul både för stora och små. Vattenkran finns i närheten av parkeringen/stugan, där du kan spola av cykeln eller fylla på vattenflaskan.

Längdskidåkning

Om vi får en vit vinter kan du testa Borgen Outdoors nya naturskidspår som ligger lite norr om Lille Mosse. Även fyra nya dammar har tillkommit, vilka gör platsen ännu vackrare.

Lille Mosse

Lille Mosse är en naturpark som du hittar innanför motionsslingan på 900 meter. På platsen finns fina vindskydd, grillplatser och ett trädäck som bjuder in till aktiviteter och återhämtning, plus mycket annat spännande. Den starka möbel- och designtradition som finns i kommunen har en självklar plats här. Källemo har donerat sittfåtöljen Aluminium, designad av Mats Theselius. Aluminium är i skala 4:1 och finns i naturparken.

Alandsrydsbacken och Värnamo Wake Park

Alandsrydsbacken, som är en del av Borgen Outdoor, erbjuder alpin skidåkning med lift i form av knapplift. Här finns ett snösystem som säkrar för bra snöförhållanden samt en pistmaskin för en välpreparerad pist. När det inte ligger snö i backen kan den användas för downhill-cykling, med tillhörande lift för cykeln. Den är öppen vid enstaka tillfällen, så håll utkik på Alandsrydsbackens Facebooksida för att se när den är igång. Alandsrydsbacken erbjuder aktiviteter under alla årstider. Här finns flera mountainbikeleder, och nedanför backen finns Värnamo Wake Park, en wakeboardpark som erbjuder upplevelser för både nybörjare och proffs.

Läs mer om Alandsrydsbacken och Värnamo Wake Park på Alandsrydsbackens webbplats.

Läs mer om Alandsrydsbacken i Naturkartan.

Toaletter och övrig service i Borgenstugan

I Borgenstugan finns toaletter, omklädningsrum, dusch och bastu som har öppet följande tider: Mån-tors kl. 6.00-9.00 och 16.00-22.00 Fre kl. 6.00-9.00 och 16.00-19.00 Lör kl. 9.00-18.00 Sön kl. 9.00-22.00

Några trivselregler i Borgen Outdoor

Ridning och mopedåkning är ej tillåten. Medföljande hundar skall vara kopplade. Vid snötillgång och spår, var vänlig gå ej i skidspåret. Så ut och njut av Borgen Outdoor!

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Idrottsplats Idrottsplats
  • Naturvärde Naturvärde
  • Friluftsområde Friluftsområde

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering
  • Nära toalett Nära toalett
  • Barnvagnstillgängligt Barnvagnstillgängligt

Parkering

Parkering finns intill Borgen Outdoor. Följ skyltar från Gröndalsleden. Ska du till Alandsrydsbacken åker du till Alandsrydsbackens parkering. Se skyltar med skidlift från Gröndalsleden.

Kontakt

Adress

Kontaktcenter Värnamo kommun Kyrktorget 1, 331 83 Värnamo Telefon 0370-37 70 00 www.varnamo.se

E-postadress

Kontaktcenter Värnamo kommun

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Värnamos Naturkarta

Värnamos Naturkarta

Öppna detta i appen