Rudans naturreservat

Precis intill Handens pendeltågsstation ligger Rudan, ett av kommunens två kommunala naturreservat. För dig som lätt vill nå ut i naturen och inte är så van att vandra i skog och mark är det här det perfekta området. En mängd markerade stigar leder runt i reservatet och det är nästan omöjligt att gå vilse.

Ledsystemet börjar vid Rudans gård, som ligger mellan de två sjöarna Övre Rudasjön och Nedre Rudasjön. Runt Nedre Rudasjön går den populära Maxingeslingan som är tillgänglighetsanpassad för barnvagn och rullstol med ledsagare. Här finns stora gräsytor, lekplats, utegym, frisbeegolf, bad och fiskevatten. Det finns också särskilda spår för mountainbike. På vintrarna finns preparerade skidspår och även en konstfrusen skidslinga. På Övre Rudasjön plogas skridskobana.

I den västra delen av skogen ligger den idylliska skogstjärnen Trylen, omgiven av myrmarker. I de fina skogsmarkerna kan du plocka bär och svamp. I Rudanområdet kan du också hitta spår av inlandsisen i form av isräfflor och flera jättegrytor. Skyltar i området berättar mer om områdets natur- och kulturmiljöer.

Att göra:
  • Friluftsområde
  • Naturreservat
Tillgänglighet:
  • Nära kollektivtrafik
  • Nära toalett
  • Barnvagnstillgängligt
  • Rullstolsvänligt
Hitta hit:

Pendeltåg eller buss 824, 836, 839, 840 eller 841 till Handen. Härifrån är det cirka hundra meters promenad. Från pendeltågsperrongens södra uppgång kommer du direkt ut i naturreservatet via en gångpassage. Gångpassagen har hiss i båda ändarna och från perrongen. Det finns ytterligare en gångpassage över järnvägen längre söderut. Parkering finns öster om järnvägsspåret i södra änden av Handens pendeltågsstation. Vid Rudans gård finns en mindre parkering som nås via Jordbro företagspark.

Kontakta oss

Haninge kommun

Kontakta oss om du har frågor om Haninges Naturkarta.