Bilder

Livet på landet-turen

Livet på landet i Glasriket

Landsbygd – Natur – Glas – Fika - Kultur

En tvådagars cykeltur genom den småländska idyllen och landsbygden. Utefter slingrande vägar hittar du stopp som ger dig en tur full med både upplevelser och nya minnen.

Passar dig som:

  • Vill ha lite längre sträckor för att njuta maximalt av den fina naturen i Glasriket. Beräknad tid på cykel 4-6 timmar per dag.
  • Vill ha en cykeltur som erbjuder variation på upplevelser och som inkluderar övernattning och kvällsmat.

Tips:

Boka, eller ta med egen, el-cykel om du föredrar en mer bekväm upplevelse. Passa på att ladda ditt cykelbatteri vid föreslagna fikastopp.

Lämna en väska med ombyteskläder på Ödevata Gårdshotell som då väntar på dig när du anländer under dag 2.

Köp förtäring till din lunch i den tätort du passerar respektive dag.

Här nedan kan du läsa mer om vad turen erbjuder och innehåller.

Dag 1

Beräknad tid på cykel: 4-5 timmar

OBS! Välj alltid leden åt höger så kommer du köra turen enligt nedan beskrivning.

Du startar hos Ödevata Gårdshotell. Det går absolut att cykla turen med vanlig cykel men för den som vill ha det lite bekvämare rekommenderar vi elcykel. Cyklar finns att hyra hos Ödevata Gårdshotell, både standardcyklar och elcyklar. Valet beror på vilken fördelning du vill ha mellan vila och tramparbete ;-) Turen är inte särskilt kuperad men det kan ändå vara skönt med en elcykel.

Första etappen går på mindre landsvägar där du är omgiven av både natur och landsbygd, och en och annan stenmur. Efter ungefär 1 timme är du vid Toresbo naturreservat. Stanna gärna till och ladda med energi från fikapåsen du fick inför avfärd.

Din färd fortsätter genom den småländska landsbygden och efter ungefär en knapp timme är du inne i Nybro. Här kan du passa på att proviantera för resten av färden. Inne i Nybro hittar du även fler besöksmål ifall du vill göra en liten avstickare; Nybro glasbruk, James Bond museum... Nybro är Glasrikets största stad och här finns både affärer, caféer, restauranger och mysiga platser att stanna till på.

Efter Nybro så kommer du strax till mysiga Pukeberg. Här huserar även Glasskolan och de röda tegelbyggnaderna vittnar om det kulturella värdet som finns i Pukeberg. Här hittar du både utställningar och Pukebergs glas-shop. På Café Hos Oss kan du både fika eller äta lunch. Passa även på att ladda cykelbatteriet samtidigt som du är här.

Direkt efter Pukeberg kommer du passera genom Svartbäcksmålas naturreservat innan din färd mot Rugstorps Lantgård fortsätter.

Efter ytterligare en knapp timme är du framme vid Fjälebo naturreservat. Stanna gärna till och njut av den fina naturen. Därefter är strax framme i den lilla orten Kristvallabrunn. Orten blev känd under 1700-talet för sin brunn med hälsobringande vatten. Hit vallfärdade människor för att dricka just dessa vatten. Kristvallabrunn är ett av Glasrikets mindre samhällen med en historia som minner om tiderna från förr.

Härefter fortsätter du på landsvägar i Glasriket med natur och landsbygd ständigt närvarande. Efter cirka en timma kommer du fram till Stödstorp 132. Här kan du ta en paus och ladda cykelns batteri innan du fortsätter vidare. Stödstorp 132 är ett kommande besöksmål i Glasriket men det går redan nu att stanna till för en kopp kaffe, lite batteriladdning och för att se vad som är på gång på denna plats. Observera att Stödstorp 132 kan vara stängt på söndagar.

Färden fortsätter mot Rugstorps Lantgård. Mellan Stödstorp och Rugstorps Lantgård är det en ungefär 1 timmes cykling. På vägen passerar du infarten till Skåningsmåla Mohair där du kan stanna till och titta i deras hantverksbutik. Du kommer även passera dem vid starten av Dag 2 då sträckan mellan väg 125 och Rugstorps Lantgård är samma sträcka båda dagarna.

Rugstorps Lantgård väntar sköna sängar och matpaket. Maten tillagar du själv innan du kryper till kojs i den mysiga drängstugan. Drängstugan är utrustad med eget kök och badrum. Njut av på-landet-känslan och ladda batterierna inför morgondagens tur. Både ditt och cykelns.

Dag 2

Beräknad tid på cykel: 4-5 timmar

OBS! Välj alltid leden åt höger så kommer du köra turen enligt nedan beskrivning.

Dagen startar med frukost som består till stor del av ”på-gården-producerat”. Du kan även boka en guidning av det som sker på gården vilket du i så fall bokar senast dagen innan.

Innan avfärd så får du med dig en fikapåse som du kan avnjuta vid någon av dagens stopp. Du passerar återigen avfarten till Skåningsmåla Mohair på din väg till Stödstorp 132 dit du kommer fram efter ungefär en timme på cykeln. Vill du stanna till och ladda cykelns batteri även denna dag så går det fint. Observera att Stödstorp 132 kan vara stängt på söndagar.

Din färd går vidare mot Kristvalla och där viker du av på nya vägar. Som leder dig genom den småländska landsbygden och mindre samhällen. Vägen löper genom näst intill oändliga tallskogar där det passar fint att ta en paus. Ett skogsbad medan du hämtar lite energi från den fikapåse du fått med dig. Strax innan Nybro kommer du även fram till Rismåla naturreservat där du kan njuta av den fina naturen.

Efter 1 dryg timme är du tillbaka i Nybros centrala delar. Ta ett besök hos någon av de besöksmålen du inte hann med under dag 1 och passa gärna på att proviantera inför resterande färd.

Gör en avstickare, följ leden mot vänster, för att komma tillbaka till Café Hos Oss. Här kan du återigen ta en fika, eller äta lunch, samtidigt som du laddar cykelns batteri. Ta dig därefter tillbaka till leden för att fortsätta din färd tillbaka till Ödevata.

Strax efter att du lämnat Nybro så väljer du höger där leden delar sig. Då kommer du cykla på nya vägar fram till Ödevata. Färden fortsätter på mindre slingrande landsvägar. Du kommer passera Madesjö hembygdsmuseum. Här finns en utställning som är spännande så ta gärna ett litet stopp här. Du kan även ta en liten avstickare till Glasrikets Älgpark för att ta en av deras avgångar med guidade visningar.

Efter en dryg halvtimme är du framme hos MickeJohans konstglas. En av Glasrikets studiohyttor med en glasblåsare som brinner för det genuina hantverket. Hos MickeJohans hittar du både en studiohytta som gjort sig känd för sina avancerade tekniker och en butik som ligger precis intill. Kika in och förundras över vad som går att göra med det hårda men sköra materialet glas.

Du fortsätter genom det lilla samhället Örsjö på små landsvägar. Kanske vill du stanna till vid en av sjöarna i Örsjö för ett dopp eller så fortsätter du färden genom den småländska landsbygden.

Efter ungefär 1 knapp timme är du framme vid Ödevata Gårdshotell. Kanske har du bokat deras bastuflotte som väntar uppvärmd på dig eller kanske en guidad rundvandring som berättar om det hållbarhetsarbete som pågår på gården. Här drivs odling genom aquaponi och det växer bananer året runt i deras växthus, tillsammans med annan odling. Här väntar även sköna sängar och matpaket som du kan njuta av medan du smälter alla upplevelser från dina två dagar på cykel genom den småländska landsbygden i Glasriket.

Frukost serveras dag 3. Från och runt Ödevata Gårdshotell finns ett rikt utbud av naturupplevelser och friluftsaktiviteter innan din resa går vidare mot nya mål. Se Ödevata Gårdshotells hemsida för inspiration och information.

Du kan se fram emot fantastiska dagar på din cykeltur i Glasriket

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen