Vandring

Njupfatsleden

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 8.0 km
  • Svårighetsgrad Blå - medel

Åtgärder

Beskrivning

Fin vandringsled som tar dig till Njupfatet med klart vatten och ädelfisk. Magisk utsikt på vägen ner. Leden är en rundvandring på ca. 8 km. Lämpligaste startplats är att man åker upp första grusvägen till höger, väster om Ängebo. Håller den till vänster tills man kommer fram till markering för start. Leden följer en gammal basväg samt stigar. Lättvandrad trots att det stiger ända upp till Njupfatet.

Man vandrar på en grusväg nedanför Sörnjup som ligger 426 m öh. Ett röse finns på toppen. Här finns några trolska tjärnar. Njupfatet är en mycket vacker och klar sjö som ingår i Delångersåns huvudavrinningsområde.

Den är högt belägen 367 m öh. Arean är 0,104 km². Sjön avvattnas av vattendraget Njupfatsbäcken. I sjön finns ädelfisk. Fiskekort krävs. Det finns två vindskydd varav ett som leden passerar på södra sidan.

Leden fortsätter sedan ut på västra sidan sjön och går ner tillbaka efter en annan stig som användes av folk från Långmor, Björsarv. Nu har det avverkats och blivit en del grusvägar som brutits efter leden därför blir det en del grusväg att vandra efter, totalt ca 2 km.

En liten stuga vandrar man förbi på det stora hygget, där det för övrigt är en fin utsikt. Här fanns förut fantastisk tallskog med långa raka stammar som det var en fröjd för själen att vandra i.

Leden är dock kvar och den lilla stugan användes en gång när det gjordes tester i denna skog, men det är läng, länge sedan. Möjlighet finns att förlänga denna led om man vill vara ute en heldag. Då kan man starta i Ängebo samma led som Gravmyrberget men ta av gammal led västerut. Se svågadalens friluftskarta. Den är ännu inte återställd med markeringar.

När man kommer ner tillbaka på grusvägen igen kan man gå ner i Långmor och vandra Flottarleden eller Svågaleden tillbaka till Ängebo.

Ledens längd ca 8 km

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring
  • Tysta platser Tysta platser
  • Löpning Löpning
  • Trailrunning Trailrunning
  • Promenad Promenad
  • Rundslinga Rundslinga

Fakta

8 km, orange markering.

Underlag

Stig och grusvägar

Hitta hit

Lämpligaste startplats är att man åker upp första grusvägen till höger, väster om Ängebo. Håller den till vänster tills man kommer fram till markering för start.

Kontakt

E-postadress

Åsa Eriksson

upplevdellenbygden@gmail.com

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen