Vägen till Prästbodarna

Vägen till Prästbodarnas fäbod är en gammal fäbodstig som har märkts upp av Envikens Hembygdsförening. Stigen går genom skog av varierande ålder där tall och gran dominerar. Några kortare passager går du på skogsbilväg. Eftersom Prästbodarna ligger högt och vackert på Skallberget är det en hel del uppför på vägen dit. Även om du främst går över torrare mark finns det en del blötare passager så kängor eller stövlar är bra att ha. Markeringen på träden är orange, men du kommer också att stöta på den äldre markeringen som är blå.

Ungefär halvvägs längs stigen finns en rastplats med några enkla bänkar som kallas Olars vilvall. Det finns också flera uppmärkta platser längs stigen som visar på aktivitet från tidigare jord- och skogsbruk: kolbottnar, tjärdalar samt rester av den gamla bosättningen Dalvallen. I den brantaste stigning längs leden, upp på Brändberget, finns en källa till höger om stigen där du kan fylla på vatten.

Den första stugan till vänster om leden när du når Prästbodarna får du använda som raststuga. Ta med egen ved om du vill elda och glöm inte att först öppna och sedan stänga luckan i taket där röken går ut.

Själva fäboden har legat på platsen i över 500 år och har också kallats Skallbergets fäbodar. Det är en stor fäbod med mer än 70 stugor. Sommartid går fortfarande djur på skogen. Det finns ibland möjlighet att köpa ost och andra fäbodprodukter och du kan också boka en övernattning i fäbodstuga eller i ett härbre. Mer information kan finnas via Prästbodarnas Facebooksida.

Från Prästbodarna kan du fortsätta ytterligare någon kilometer och komma ner i Dådran. Härifrån kan du vandra vidare på fäbodstigar i Rättviks kommun.

Fakta

Leden är väl underhållen och lätt att hitta.

Orange färgmarkering på träd samt grå vägvisare med blå symboler.

Leden förvaltas av Envikens hembygdsförening.

Att göra:
 • Vandring
 • Ridning
 • Trailrunning
Längd: 7.5 km
Hitta hit:

RV 50 från Falun mot Söderhamn. Passera Enviken. I Nyfäbodarna, tag vänster in på Daltjärnsvägen vid minnesstenen på höger sida. Efter ca 400 m visar en skylt ledens startplats.

GPX Fil: Ladda ned GPX-fil
Vill dit
Var där
Kommentera
 • Pär Karlsson

  Det är 8 km enkel väg. Så det blir en bra dagstur att gå fram och tillbaka, om man inte har små barn med sig.

  6 månader
 • Susanna Eriksson

  Är det 8 km totalt eller enkel väg?

  6 månader