Isala-Åg-leden

Isala-Åg-leden går längs forna tiders fäbodstigar och längs vägar som tidigare användes för att frakta träkol. Ledens höjdpunkt är utan tvivel det vackra Ågs bruk. Hyttan är en av de tekniskt sett bäst bevarade hyttorna i Sverige och ingår i "Järnets väg" som är en gammal transportled för järnmalm. Men längs stigen passerar du också "Gammelfäboden", ett flertal kolbottnar och kojruiner, fångstgropssystem och tjärdalar. Skyltar berättar om det du ser och om människorna som en gång levde här.

Norr om Ågsjön går du genom de södra delarna av Mossgräsbergets naturreservat. Området är skyddat på grund av att det finns så många lövträd här, i ett landskap där annars barrträden dominerar totalt. Asp och björk fick en chans att växa upp efter en skogsbrand 1888 och är nu hem åt många insekter och fåglar. Från leden går det fint att ta sig upp i naturreservatet.

Isala-Åg-leden består främst av lättrampade stigar. Över Ågsberget kan det däremot upplevas lite brantare. På berget har stora avverkningar skett de senaste åren, så var beredd på att du kommer att gå över en hel del hyggen.

Du kan välja att starta antingen i Isala eller i Åg. Eftersom leden går i form av en "åtta" kan du också enkelt välja hur långt du vill gå. Går du hela leden blir det 16 kilometer. Där slingorna möts ligger en fin rastplats invid Nordanågstjärnen. I ett enkelt vindskydd finns möjlighet att övernatta eller bara vila benen en stund.

Fakta

Markeringen består av orange markering på träden.

Bitvis kan markeringen vara svår att hitta, så ta gärna med dig en karta.

Att göra:
  • Vandring
  • Ridning
  • Trailrunning
Tillgänglighet:
  • Nära parkering
Längd: 16.0 km
Hitta hit:

Isala vägslut: Kör väg 850 till Isala. Följ skyltning mot Isala lada. Kör förbi ladan och fortsätt längs vägen ut ur byn. Ungefär 250 meter efter sista gården i byn kommer du till en vändplan där man kan parkera. Här finns ett rastbord och en informationsskylt om leden.

Ågs bruk: Kör norrut genom Svärdsjö och vik av åt öster vid Höganäsbadet. Följ skyltning mot byn Östansjö. I Östansjö svänger du mot Åg och följer grusvägen i sju kilometer. Parkering finns bakom hyttan i Åg.

GPX Fil: Ladda ned GPX-fil
Vill dit
Var där
Kommentera
  • Linda Lund Smith

    Myckey fint! Kul med skyltar att stanna och läsa om det som varit. Lite svårt med markeringarna ibland.

    10 månader