Vandring

Vildmarksleden i Bjursås

Vandring

0 av 5 stjärnor — (se recensioner)

Information om leden

  • Längd 35.0 km
  • Svårighetsgrad Röd - krävande

Åtgärder

Beskrivning

Vildmarksleden startar norr om Dössberget i Bjursås. Leden går främst genom skog men du kommer också att passera byar, fäbodställen och utsiktspunkter. När du planerar din tur är det bra att veta att leden är mycket kuperad, speciellt på väg tillbaka mot Bjursås. Men trots de många höjdmetrarna är Vildmarksleden väl värd ett besök eftersom den bjuder på en fin naturupplevelse, vackra vyer och mycket tystnad. Hela sträckan är väl markerad och lätt att följa. Det ligger spång på flera ställen men stövlar eller höga kängor rekommenderas ändå eftersom du passerar en del myrmarker.

En av höjdpunkterna är berget Ärtknubben som ligger 445 meter över havet. Tack vare att berget har en väldigt brant sida mot sydöst sida får du härifrån milsvidd utsikt över sjöar, skog och berg. Högst upp på Ärtknubben ligger ett vindskydd och en eldstad.

Eftersom Vildmarksleden är 35 kilometer lång rekommenderas övernattning på minst ett ställe. Den största raststugan är Flymyrskojan som du passerar efter ungefär halva leden. Här finns ca 12 sängplatser och möjlighet att elda inne i stugan. Stugorna saknar köks och sovutrustning så du får själv ta med sovsäck och liggunderlag. Tält kan också vara bra ifall det är fullt i stugorna. Det är bra att veta att det inte finns något vatten här, så ta med det också. Mindre stugor längs leden är Hambergsstugan samt raststugorna i Fänriksbo och i Trugbo.

Res hit med kollektivtrafik

Aktiviteter och faciliteter

  • Vandring Vandring
  • Trailrunning Trailrunning

Tillgänglighet

  • Nära parkering Nära parkering

Fakta

Leden är markerad med orange färg på träden samt grå och blå vägvisare.

Det går även att kliva på Vildmarksleden vid Bjursås camping.

Vatten går att fylla på i Sörskog där det också finns vattentoalett.

Vildmarksleden skapades en gång av Falu kommun i samarbete med personer från orten. Grundtanken var att leden skulle ge nutidsmänniskan en möjlighet till avkoppling i naturskön miljö och samtidigt ge en inblick i fädernas hårda levnadsvillkor.

Underlag

Stigar med rötter och stenar förekommer, bitvis myr och våtmark beroende på väder. Kortare sträckor med grusvägar och asfalt.

Parkering

Parkering, dass och värmestuga finns i anslutning till starten på leden.

Hitta hit

Från RV 69, sväng mot centrala Bjursås och följ vägen i ungefär en kilometer. Följ sedan skyltning mot Dössberget och elljusspår. Passera Dössbergets värdshus och följ vägen förbi Bjursås ridklubb. Ta vänster uppför backen vid skylten elljusspår, där kommer du till parkeringen och starten för Vildmarksleden.

Nedladdningar

Kontakt

E-postadress

Kontaktcenter Falu kommun

kontaktcenter@falun.se

Frågor och svar

Ställ en fråga till andra Naturkartan-användare.

Recensioner

Naturkartan

Naturkartan

Öppna detta i appen